Politiek nieuws


Plaatsing  
 
04-11-2008  

Almelo pilot-gemeente eergerelateerd geweld

 

PERSBERICHT gemeente Almelo Almelo, 5 november 2008

Ministerie kiest Almelo uit voor proef aanpak eergerelateerd geweld

De Gemeente Almelo gaat op uitnodiging van het Ministerie van Justitie meedoen aan een pilot-project voor het aanpakken van eergerelateerd geweld. De andere proefgemeenten zijn Amsterdam en Rotterdam. Voorwaarde voor Almelo is dat het Ministerie de kosten hiervan grotendeels voor zijn rekening neemt (subsidieverzoek van 194.000 euro). Het project past in de totale aanpak van huiselijk geweld in Almelo, die in maart 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld. De Almelose schaal moet dienen als voorbeeld voor andere middelgrote Nederlandse gemeenten.

Eergerelateerd geweld bestaat uit verschillende vormen van geweld: (bedreiging met) eerwraak of trotsmoord, (bedreiging met) verminking en (bedreiging met) verstoting en uithuwelijking.

Het Ministerie van Justitie heeft de gemeente Almelo benaderd omdat de Almelo ervaring heeft met de aanpak van eergerelateerd geweld. In 2005 hebben 25 Turkse vrouwen uit Almelo deelgenomen aan een studieweekend over het thema eer en eerwraak. Het ROC van Twente heeft een project Scholen en eergerelateerd geweld en ook bij de Vrouwenopvang is ervaring met het opvangen van vrouwen die slachtoffer zijn van eergerelateerd geweld.

Archief
Terug naar vorige pagina