Politiek nieuws


Plaatsing  
 
25-02-2018  

Geen bewijs criminele infiltratie gemeenteraden

 

Bestuurders waarschuwen voor criminele infiltratie in de gemeenteraad. Dreigen er Italiaanse toestanden? Vanavond (zondag) 19.00 uur bij @ReporterRadio1

ALMELO - De burgemeesters van Breda en Eindhoven schreven in de aanloop naar de komende verkiezingsstrijd op 21 maart brieven naar de fractievoorzitters van politieke partijen om alert te zijn op pogingen van criminelen te infiltreren in gemeenteraden en om ondermijning in verkiezingsprogramma’s op te nemen.
Ook Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo, uitte publiekelijk zijn zorgen inzake het bestuurlijk domein in relatie met criminelen. Maar is die zorg terecht? Volgens hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en ex- voorzitter van de commissie Elzinga die het duale bestuursstelsel introduceerde, is daar echter geen bewijs voor en zijn deze waarschuwingen alleen maar schadelijk voor het aanzien van Nederlandse politici.
Ook politielector Guus Meershoek vindt dat het gevaar voor criminele infiltratie in gemeenteraden wordt overdreven. Wel constateert hij dat bedreigingen aan het adres van bestuurders zijn toegenomen.
Beide deskundigen zeggen dit vanavond in het radioprogramma Reporter Radio op Npo 1. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in het programma dat criminele infiltratie moeilijk te bewijzen valt. Het ministerie kan zelfs geen enkel geval aangeven.

Archief
Terug naar vorige pagina