Politiek nieuws


Plaatsing  
 
20-05-2016  

PvdA trekt kandidaat terug, royement Loupatty ?

 

ALMELO – De gang van zaken rond de opvolging van wethouder Anja Timmer heeft het afdelingsbestuur van de PvdA genoopt tot het terugtrekken van kandidaat Jos Pierey. De kandidatuur van de Deventernaar leidde tot veel kritische noten in de gemeenteraad en de eigen partij omdat deze niet bereik bleek naar Almelo te gaan verhuizen.
PvdA-fractievoorzitter Willem Loupatty, die met ruime voorkeurstemmen in de gemeenteraad kwam, stelde zich ook kandidaat als opvolger van Timmer maar werd niet gepruimd door de PvdA-top. De samenwerkende fractie LAS zag in hem wel een goede kandidaat en stuurde gisteren een amendement aan de raad ten faveure van Loupatty om Pierey de Almelolaan uit te sturen.
De druk op de PvdA werd daarmee zo groot, dat het alsnog afziet van de kandidatuur van Pierey. Als gevolg daarvan hebben de fractiegenoten Wessels en Stapel het vertrouwen opgezegd in hun fractievoorzitter Loupatty. Wessels en Stapel maakten ook deel uit van de voordrachtcommissie waarin de kandidatuur van Loupatty werd afgewezen.
Het afdelingsbestuur van de PvdA beraadt zich naar aanleiding van de gang van zaken nu over een royement van Loupatty als partijlid. Kennelijk omdat deze niet openlijk afstand nam van het door LAS ingediende amendement.
Door het opzeggen van het vertrouwen door Wessels en Stapel zal Loupatty waarschijnlijk als eenmansfractie doorgaan of mogelijk aansluiting zoeken bij een andere fractie indien de partij, die hij ook diende als afdelingsvoorzitter, hem royeert. Dat moet worden uitgesproken door het landelijk hoofdbestuur en verweer daartegen is mogelijk.
Het voorstel tot benoeming als opvolger van Timmer is van de agenda van dinsdag a.s. gehaald. Timmer blijft voorlopig langer aan als wethouder maar ook dat zal tot kritische geluiden leiden in de gemeenteraad.

Archief
Terug naar vorige pagina