Politiek nieuws


Plaatsing  
 
20-05-2016  

Broedermoord dreigt bij opvolging van Timmer


Deventernaar Jos Pierey en rechts Almeloƫr Willem Loupatty
 

ALMELO – De gemeenteraad mag zich dinsdagavond tijdens de raadsvergadering buigen over de opvolging van de vroegtijdig vertrekkende PvdA-wethouder Anja Timmer. Het oud- Tweede Kamerlid stopt omdat zij meer balans in haar leven wil brengen en dat is met een zware baan nauwelijks mogelijk voor de Hengelose.
De Pvda zette een sollicitatieprocedure op waarbij ook fractievoorzitter Willem Loupatty zich kandideerde. Hij werd echter gepasseerd door de voordrachtcommissie waarin ook zijn fractiegenoten Jaap Stapel en Marjolijn Wessels zaten. Loupatty is oud- afdelingsvoorzitter en kwam tijdens de gemeenteraadsverkiezing 2014 op eigen kracht in de gemeenteraad en passeerde beiden via voorkeurstemmen. Wessels viel daardoor uit de boot en werd pas later benoemd omdat tussentijds Fulya Uysal stopte als raadslid.

De voordrachtcommissie kwam echter met Jos Pierey op de proppen als opvolger van Timmer. Pierey is oud- wethouder in Deventer en viel in 2014 uit de boot tijdens de collegeonderhandelingen. De PvdA kwam in de koekstad wel in de coalitie maar mocht slechts één wethouder leveren. Daarbij werd Pierey geslachtofferd ten faveure van Jan Jaap Kolkman. Sindsdien zit Pierey op aanvullend wachtgeld omdat hij een bijbaan heeft als ombudsman in de gemeente Enschede.

De voorkeur voor Pierey leverde kritiek op tijdens de ledenvergadering van de PvdA. Oud- wethouder Pieter Grondel was daarbij het meest duidelijk. "Het is nu de derde keer dat de PvdA met een externe kandidaat komt. En dat terwijl we een gekwalificeerde kandidaat hebben." Grondel doelde op fractievoorzitter Willem Loupatty. Desondanks steunde het afdelingsbestuur de kandidatuur van Pierey.
De kritiek van Grondel wordt ook gedeeld door de raadsfracties LAS, VVD en de groep Gerritsen/Isendoorn en raadslid Çete. Bovendien was er raadsbreed kritiek op de wijze waarop de PvdA in Almelo Pierey als kandidaat lanceerde. Ook CDA-voorman Zielman had een kritische noot. Hij merkte op dat Pierey tijdens zijn voorstelronde aan de raad dezelfde toespraak hield als bij zijn beneming tot ombudsman in Enschede. LAS ging het verst in de kritiek en heeft een amendement in de benoemingsprocedure voorgelegd aan de gemeenteraad en draagt alsnog Loupatty voor als kandidaat. LAS stelt dat Loupatty  vanuit zijn huidige werkzaamheden in Hellendoorn en als fractievoorzitter van de PvdA in Almelo, bekend is met de inhoud van de vacante portefeuille van de vertrekkende Timmer en er dus ook geen inwerkperiode nodig is. Bovendien woont Loupatty in Almelo waardoor geen reiskostenvergoeding noodzakelijk is.
Pierey wil nu juist niet naar Almelo verhuizen omdat zijn echtgenote verbonden is aan het ziekenhuis in Deventer. Om in Deventer te mogen blijven wonen, is formeel een ontheffing nodig van de gemeenteraad inzake de Gemeentewet.

De opvolging van Timmer is dus nog geen gelopen race tussen Pierey en Loupatty. Temeer daar geen van beide tot het moment van deze publicatie formeel heeft afgezien van een mogelijke benoeming. Er dreigt dus een broedermoord binnen de PvdA en dat kan een minderheidscollege zich eigenlijk niet veroorloven.

Archief
Terug naar vorige pagina