Politiek nieuws


Plaatsing  
 
11-09-2015  

Politiek debat Rechtbank Almelo op Prinsjesdag

 

ALMELO/DEN HAAG – Lokale politici van 14 Twentse gemeenten gaan op Prinsjesdag in debat met leden van de Tweede Kamer over de dreigende ontmanteling van de Rechtbank Almelo. Daarvoor werd vergaderruimte gehuurd in het gebouw van de Tweede Kamer tussen 15.00 en 17.00 uur. Het massale Twentse verzet wordt ingegeven door het feit dat in Twente zo’n 630.000 inwoners er belang aan hechten dat volwaardige rechtspraak dicht bij huis moet zijn en niet moet worden ontkracht doordat alle belanghebbenden worden gedwongen tot rechtspraak op afstand. Bij een ontmanteling van Rechtbank Almelo ten faveure van Zwolle, moeten Twentse rechters, daders, slachtoffers, de advocatuur en andere betrokken instanties veel meer reistijd voor lief nemen hetgeen hoge kosten met zich meebrengt. De beoogde bezuiniging via het voorstel van de Raad voor de Rechtspraak staat daar schril tegenover. Het besluit zou op 8 september genomen worden maar werd door het massale verzet uitgesteld. De Tweede Kamer gaat op 28 september met minister Van der Steur in debat over het voornemen van de Raad voor de Rechtspraak waarbij volgens voornemen, voor de rechtbanken in Almelo, Alkmaar, Assen, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog ‘huis, tuin en keukenrechtspraak’ over blijft.

De Almelose rechter René Melaard noemde in deze in een artikel in Tubantia dat de leden van de Raad voor de Rechtspraak zijn geselecteerd op hun buigzaamheid en carrièreplanning. Drie van hen zijn benoemd door de minister en zitten volgens Melaard bij de Haagse ambtenaren op schoot. “Zo krijg je paladijnen die meer met de neus naar de Raad voor de Rechtspraak staan dan naar hun eigen organisatie, de rechtbanken”, aldus Melaard. Hetzelfde verweet hij de president van de Rechtbank Overijssel (Zwolle/Almelo) Takvor Avedissian die pas voor behoud van Almelo pleitte nadat nagenoeg de gehele rechterlijke macht in Overijssel zich tegen het plan keerde om de Rechtbank Almelo uit te kleden.

Rechtbank Almelo houdt zaterdag 12 september Open Huis met informatiemarkt om een kijkje achter de schermen te nemen. U kunt er terecht van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Archief
Terug naar vorige pagina