Politiek nieuws


Plaatsing  
 
28-09-2008  

VVD: De markt -of Sjoers?- bepaalt

 

De Markt bepaalt, dat was ons thema in juni jl. bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2008 en op Raadsvergadering van 24 juni, de historische vergadering waarbij drie majeure onderwerpen werden behandeld, namelijk het Stadhuis, de Binnenstadvernieuwing en Waterrijk.

Waarom kozen we als fractie voor dit thema? Omdat de gemeente Almelo de voorwaarden schept voor deze grote projecten, maar uiteindelijk de Markt bepaalt wat er van doorgaat.
De VVD-fractie heeft door een liberale bril gekeken naar de ophanden zijnde ontwikkelingen, vanuit het uitgangspunt, dat de behoefte aan nieuwe huizen, kantoren en verdere bouwactiviteiten uiteindelijk bepaalt wordt door het gegeven of de centen die er voor nodig zijn beschikbaar zijn. Het moet namelijk allemaal wel gefinancierd worden, ergens moet iemand zeggen “ik sta er garant voor dat de centjes worden terug betaald”.

‘Zorgen in Almelo om Kredietcrisis’ was de kop van Tubantia dit weekend (27 september), met daar bij vermeld ‘Sjoers verwacht gevolgen voor Waterrijk’.

Geen paniek, wel zorgen. Mar volgens mij was de krediet crisis in juni jl. ook al aan de gang. Wat minder heftig als op dit moment, maar de wethouder van financiën kopte tijdens het begrotingsdebat nog dat Almelo er financieel nog nooit zo gezond voor heeft gestaan. Het kan verkeren drie maanden later.

In die bewuste raadsvergadering werd de VVD-fractie stevig door het College en andere fracties aangevallen over ons adagium de “Markt bepaalt”. Sjoers zei in zijn antwoord tegen onze fractie “de Raad, die bepaalt en de Markt voert uit”. Inderdaad is het zo dat de Raad de voorwaarden schept, maar of het door de Markt wordt opgepakt, dat bepaalt de Markt helemaal zelf!

De huidige financiële wereld staat volledig op zijn kop. Financiële waarden waar jarenlang iedereen een rotsvast vertrouwen in had, vallen om als blaadjes van de boom. Dat heeft voor veel burgers en bedrijven, maar ook overheidsorganisaties, grote consequenties, met een naar gevoel van onzekerheid voor alle betrokkenen.

Maar om nu, zoals Sjoers doet, terugtrekkende bewegingen te maken over bijvoorbeeld wat de gevolgen voor Waterrijk kunnen zijn, dat komt bij mij meer over als je indekken. Alsof Waterrijk alleen door de huidige financiële ontwikkelingen in de problemen kan komen.

Maar dat vind ik een verkeerd signaal, slecht voor het consumentenvertrouwen, drie maanden nadat hij dit plan met verve in de Raad verdedigd heeft. Waterrijk kan nog steeds een bijzondere wijk worden in Twente.
Maar de kredietcrisis mag niet worden opgevoerd als een slap excuus als het totaal anders gaat lopen met deze prestigieuze nieuwe wijk in Almelo.

De waarschuwingen en zorgen zijn diverse keren in de Raad door onze fractie uitgesproken. Er zijn zorgen over de demografische ontwikkelingen in ons land en in Twente in het bijzonder. En over het totaal ontbreken van regie vanuit de provincie en regio, over waar er gebouwd mag worden in Twente. Vooral dit laatste is een veel groter probleem voor Waterrijk. De kredietcrisis komt er dan nog eens bovenop, maar die gaat wel weer voorbij. Maar teveel gebouwde huizen op plekken waar ze eigenlijk niet horen, blijven nog jaren staan!

Zou Waterrijk dan toch het Waterloo van deze wethouder worden?

Gerrit van Woudenbergh
VVD-fractie

Archief
Terug naar vorige pagina