Politiek nieuws


Plaatsing  
 
27-05-2014  

Nieuw college van B&W telt 5 wethouders

 

ALMELO – Zoals AlmeloNieuws.nl eerder al voorspelde, is er na lang overleg een nieuw college van B&W geformeerd uit de coalitie CDA, D66, SP en PvdA met vijf wethouders. Formateur Jack Blom deelde vanavond het akkoord mede aan de gemeenteraad.
Het CDA krijgt twee wethouders in de personen van Jan van Marle en de huidige fractievoorzitter Irene ten Seldam. D66 schoof Claudio Bruggink naar voren, en de PvdA komt terug met Anja Timmer. Voor de SP mag het raadslid, met het meeste vergaderverzuim in de afgelopen vier jaar, Javier Cornelissen aantreden.
Met de invulling blijkt tevens dat de ‘poppetjes’ belangrijker waren dan de oproep van de oppositiepartijen Almelo Centraal, ChristenUmie, GroenLinks en Leefbaar Almelo om juist op basis van constructief overleg tot een nieuw college te komen. Het was een publiek geheim dat Irene ten seldam koste wat het kost wethouder wilde worden. Datzelfde goldt ook voor import-wethouder Anja Timmer die eerder liet weten een nieuwe baan te moeten zoeken indien zij geen wethouder zou worden.
De nieuwe coalitie heeft een meerderheid van één zetel in de Almelose gemeenteraad. Door het akkoord staat voor LAS, de grootste fractie met zeven zetels in de gemeenteraad, het hek open voor een stevige oppositierol.
Het nieuwe college wil een nieuwe balans vinden tussen financieel realisme en investeringen. Daarvoor wil het college door een extern bureau vier bezuinigingsvarianten laten voorleggen, waarbij respectievelijk 5, 10, 15 en 20 miljoen euro wordt vrijgespeeld in de gemeentelijke begroting.

Op dinsdagavond 3 juni volgt het politiek beraad in de gemeenteraad, zodat op woensdag 4 juni het college van B&W kan worden geïnstalleerd.
Voor de PvdA en de SP is het akkoord ondervoorbehoud van instemming door de ledenvergadering. Morgenavond mogen de PvdA-leden zich als eerste uitspreken en zondag 1 juni is het woord aan de leden van de SP.

Lees ook:
Almelo en 12 gemeenten nog zonder college

Archief
Terug naar vorige pagina