Politiek nieuws


Plaatsing  
 
18-03-2014  

Halve campagne-waarheden en onwaarheden

 

ALMELO – Verbazingwekkend hoeveel geld er is gemoeid met de Almelose gemeenteraadsverkiezing van woensdag 19 maart. Liefst 16 partijen dingen om de gust van de kiezer met gehuurde billboards aan lantaarnpalen, gemeentelijke aanplakborden, digitale snelwegen en een zee aan advertenties in lokale bladen. Op voorhand daarom de conclusie dat alle campagnekassen van de politieke partijen leeg zijn.

Interessant ook om te lezen van welke halve waarheden en onwaarheden men zich bediend om het kiezersvolk te verleiden. Zo beweert de PvdA dat het er voor heeft gezorgd dat het Dienstencentrum De Riet open blijft. In werkelijkheid had vertrekkend PvdA-wethouder Mieke Kuik- Verweg een deal met SCOOP om het Dienstencentrum te sluiten en om de activiteiten voor ouderen te spreiden over de stad. Dankzij het ouderenverzet en verzet van lokale partijen blijft het dienstencentrum grotendeels voor ouderenactiviteiten behouden. Maar hoe lang?
De VVD beweert er verantwoordelijk voor te zijn dat de gemeentelijke financiën weer op orde komen. In werkelijkheid hielp het een verlies van 13 miljoen euro weg te werken in de huisvestingslasten van het in aanbouw zijnde stadhuis. Ook stelde het een provinciale subsidie van 9 miljoen euro in de waagschaal door vol te gaan voor een voetbaltempel met meer detailhandelsruimte dan in de binnenstad leeg staat. Almelo is dankzij de VVD ook een stuk veiliger geworden, staat in de advertentie te lezen, nou ja, dankzij ??
LKA is vooral tegen, behalve als het om publiciteit gaat, want alles moet op straat om de ‘Slag om Almelo’ te winnen. D66 pleit voor excellente scholen, maar de koek van hoger onderwijs is in Twente al lang verdeeld. ‘Nu vooruit’, roeptoetert D66 om vervolgens 20 miljoen euro te willen bezuinigen op de personeelskosten van de gemeente. Dat zijn dik 300 ambtenaren minder maar of dat reëel is?
Almelooooo wil de geldverslindende IISPA en de exploitatie van het buitenzwembad uit de begroting. Worden de sportkosten dan lager? Ook wil Almeloooo een lokale ombudsman. Alsof de provinciale ombudsman de gemeente al niet genoeg pijnlijk over de vingers heeft getikt!
Volgens burgemeester Hermans, in de gemeentelijke advertentie, heeft de burger echt wat te kiezen om de gemeenteraad een opdracht mee te geven voor de komende vier jaar. Dat was de afgelopen jaren ook al zo, maar het geheugen was kort. Daarom nu ook 16 partijen die elkaar de  gemeentelijke 'tent' uitvechten.
Het bontst van allemaal in de ‘beloften’ maakt de Libertarische Partij het. Men predikt het afschaffen van regels en vrijheid, blijheid voor ondernemerschap zonder belasting. Mooi, denk je dan maar past dat bij het eveneens verkondigde stevig sociaal beleid voor hen die niet uit ondernemershout gesneden zijn? Hoe moet je dan sociaal beleid financieren? Via de bedelstaf en de gunst van rijken om af en toe een ‘duit’ te laten vallen? Men wil ook de horecavergunningen afschaffen, hoewel dat in eerste instantie landelijke wetgeving is. Ontregelen noemt de Libertarische Partij dat. Nee, dan liever de lokalen die nog de taal van de burger spreken en zich druk maken voor het welzijn van jong en oud, gezond of ziek, arm en rijk.
Dus nooit meer klagen als u onverhoopt thuis blijft en niet gaat stemmen!!!

Archief
Terug naar vorige pagina