Politiek nieuws


Plaatsing  
 
11-11-2013  

Gaat Jan Hammink in de aanval op de PvdA?

 

ALMELO – Bovenstaande vraag kan gesteld worden n.a.v. zijn afscheid uit de PvdA eerder dit jaar i.v.m. de afwikkeling van de overdracht van de grond van het Het Wendelgoor aan de gemeente. De grond was eigendom van de gelijknamige stichting en Hammink was destijds bestuurder maar de overdracht vond op papier nimmer plaats. Als benoemd curator door de rechtbank wikkelde Hammink die overdracht alsnog af en kreeg daarvoor een vergoeding die betaald werd door de gemeente Almelo.
Dat nu was tegen het zere been van zijn fractiegenoten bij de PvdA omdat een raadslid niet op andere wijze voor de gemeente mag werken dan alleen als raadslid. Het gevolg was het afscheid van de PvdA en de geboorte van de lijst Jan Hammink die in maart 2014 deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezing.
Het boterde echter al langer niet tussen Hammink en de PvdA want in 2010 werd Hammink op een schier onverkiesbare plaats gezet op de kandidatenlijst. Een pagina grote advertentie in het Almelo’s Weekblad door de vrienden van Jan Hammink bezorgden hem echter alsnog een raadszetel.

Ook dit jaar rommelde het binnen de PvdA rond het samenstellen van een kandidatenlijst. Van Hammink was men al af maar toen plotsklaps ook afdelingsvoorzitter Loupatty een plekje op de lijst wilde, barstte de bom.
Loupatty voerde met commissiegenoten zelf gesprekken met potentiële kandidaten en zette vervolgens ook zichzelf op de lijst tot onvrede van fractievoorzitter Luc Schuur en vice-fractievoorzitter Marjolijn Wessels. Het overleg van het drietal leidde tot een patstelling, waarna de PvdA een speciale commissie met externe deskundigheid in het leven riep. Deze commissie kwam onlangs met een nieuwe kandidatenlijst waarover de leden zich nog moeten uitspreken.

Grote verrassing was niet alleen dat Loupatty was af-geserveerd, maar ook dat Schuur, die toch de fractie de bijna afgelopen raadsperiode leidde, plotsklaps als kandidaat was afgevoerd. ‘Te druk met mijn baan, want het raadswerk vergt veel arbeid’, reageerde Schuur in Tc Tubantia. Hij noemde het verkrijgen van meer vrije tijd tevens goed voor de thuissituatie. Begin september was dat echter geenszins het geval, want toen opteerde Schuur nog volop voor een nieuwe periode als fractieleider.

Dat zittend wethouder Anja Timmer graag haar carrière wil vervolgen was te verwachten. Het oud- Tweede Kamerlid wil er zelfs graag voor verhuizen van Hengelo naar Almelo. Nu voert ze gaar functie nog uit met tijdelijke vrijstelling van die verplichting.
Opvallend genoeg ook de ‘rijzende ster’ Jaap Stapel, die als tweede op de nieuwe lijst staat. De oud- directeur van een automotive-concern en zwaar verliesgevende sociale instelling heeft kennelijk ambitie voor een eventuele tweede wethouderszetel.
Huidige vice-fractievoorzitter Marjolein Wessels zag zich ook lager terug op de voorlopige lijst. De oud- journaliste en communicatieadviseur zakte naar plek vijf en daar is ze ongetwijfeld niet blij mee.

Kortom het ‘rommelt’ nog steeds binnen de PvdA. En het zou zomaar kunnen zijn dat zowel Schuur en Wessels hun hand hebben overspeeld bij de ambitie naar hogere functies dan een raadszetel. Zelfs in de speciaal benoemde vertrouwenscommissie, die de nieuwe voorlopige lijst samenstelde, bestond onenigheid over de volgorde van de kandidaten. Commissielid Rembrandt de Vries haakte voortijdig af en liet het verder aan commissievoorzitter Martin Knol, Joke Jansen, Bram Donkers en Jeroen Ongering over. De commissie sprak met 20 kandidaten waaronder ook afdelingsvoorzitter Loupatty. Maar het kwam slechts tot 14 kandidaten op de conceptlijst waar de leden zich uiteindelijk mogen uitspreken. Zonder Loupatty en zonder Schuur en vooral dat laatste is verrassend.

Het zou kunnenzijn dat de al eerder af-geserveerde Jan Hammink de tijd rijp acht om vol in de aanval te gaan op zijn voormalige partijgenoten en partij waarvoor hij al decennia actief was. AlmeloAnders.nl maakte er in ieder geval een mooie prent over.
 

Archief
Terug naar vorige pagina