Politiek nieuws


Plaatsing  
 
02-11-2013  

Functioneren en verantwoording RIEC onder vuur

 

ALMELO – Het functioneren van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) in Twente ligt onder vuur. In het RIEC bundelen de Twentse gemeenten de krachten t.a.v. steunfraude en dergelijke zaken.
Het RIEC was een van de informatieverstrekkers aan de gemeente Almelo en de politie voor een grootschalige inval op 31 januari 2012 in het eethuisje Akdeniz aan de Nieuwstraat in Almelo wegens vermeende handel in drugs en steunfraude van betrokkenen.
Het voorval werd op verzoek van de gemeente in pagina grote artikelen omschreven in Tc Tubantia maar in juridische zin sneuvelde de hele zaak bij de rechtbank wegens gebrek aan bewijs.

Desondanks wilde de Almelose burgemeester Jon Hermans - Vloedbeld het eethuisje sluiten vanwege de vermeende drugshandel. Ook dat voornemen sneuvelde bij de bestuursrechter waarop de burgemeester hoger beroep aantekende bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft nu de burgemeester verzocht om haar aangetekende hoger beroep nader te motiveren omdat dit was nagelaten.

De hele affaire lijkt dus als een luchtbel uit elkaar te spatten en dat roept vragen op t.a.v. het functioneren van het RIEC. Bovendien roept het de vraag op welk democratisch orgaan toezicht houdt op het RIEC. De Raad van State, als adviesorgaan aan de regering, heeft in ieder geval zo haar bedenkingen. VVD raadslid Arjen Maathuis stelde ook al eens vragen over de volhardendheid van de burgemeester.

Bij de invallen in het eethuisje en woningen van verdachten werden o.a. een auto, geld en zelfs de kinderspaarpot in beslag genomen. Deze laatste schijnt echter spoorloos te zijn verdwenen, zo meldt de juridisch adviseur op de website!
 

Archief
Terug naar vorige pagina