Politiek nieuws


Plaatsing  
 
13-10-2013  

PvdA wil jumelage laatste kans geven

 

ALMELO – PvdA-raadslid Peter Elbertse wil de jumelage met partnersteden Iserlohn (D) sinds 1954 en Preston (GB) nog een laatste kans geven. Het college van B&W wil de jaarlijkse subsidie stopzetten en alleen doorgaan met de jumelage met Denizli, de Turkse stad waar collegeleden nog wel eens op bezoek gaan.
Elbertse vindt dat de beide comités dan wel met het college gesproken hebben, maar niet naar elkaar geluisterd. Elbertse wil dus een herkansing om de comités en college op één lijn te krijgen. Dinsdag a.s. stelt hij vragen aan B&W in het Vragenuurtje.

In 2004 bracht de gemeenteraad van Almelo een laatste werkbezoek aan de Duitse partnerstad Iserlohn ter gelegenheid van het 50-jarige partnerschap. Het 'feestprogramma' werd onder druk van de Almelose raad fors bijgesteld tot meerdere werkbezoeken, zoals de Reha-werkplaats, het brandweerdorp Floriansdorf waar scholieren de gevaren van brand in woningen leren kennen,
een  moderne sortier-anlage van huishoudelijk afval en het kunstenaarsviertel Barendorf, De officiële bijeenkomsten bleven beperkt tot het bijwonen van een bijzondere raadsvergadering  en een feestelijk diner. Meereizende partners deden dat op eigen kosten.
Tot een tegenbezoek van de Iserlohnse gemeenteraad kwam het sindsdien niet en dat mag de gemeenteraad van Almelo zich aanrekenen. In 2014 bestaat de jumelage met Iserlohn 60 jaar. Een jumelage die de eerste was tussen een Duitse en Nederlandse stad na de Tweede Wereldoorlog. Alleen daarom al zou deze jumelage in stand gehouden moeten worden. Het is tevens de enige jumelage die particulier tot vele contacten heeft geleid tot op heden ten dage. Ook dat is al een legitieme reden om dit partnerschap nieuw leven in te blazen.

Red.


De aankondiging van Elbertse

Archief
Terug naar vorige pagina