Politiek nieuws


Plaatsing  
 
04-10-2013  

CDA wil boete voor ‘uittreders´ Soweco


TOUWTREKKEN - ( Mieke 'van Zundert' )
 

ALMELO – Coalitiepartners PvdA en VVD steunen het CDA in een mogelijke claim richting de gemeenten Hellendoorn en Rijssen/Holten betreffende het terugkrabbelen bij hun poging om uit het gezamenlijke werkvoorzieningsschap Soweco te stappen. Soweco is sinds jaar en dag de uitvoerder van de sociale werkvoorziening voor de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen/Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Soweco is, net zoals de andere sociale werkplaatsen in Nederland, verliesgevend door de inperking van de rijkssubsidies. De tekorten van Soweco dienen echter door de deelnemende gemeenten te worden bijbetaald.

Hellendoorn en Rijssen/Holten dachten de uitvoering van de sociale werkvoorziening goedkoper te kunnen uitvoeren en wilden daarom uit Soweco stappen. Bestuur en directie van Soweco hebben echter berekent dat de beide ‘uittreders’ in totaal meer dan 5 miljoen euro op de plank moeten leggen om de verliezen van de afgelopen en de aanloopverliezen voor de komende jaren af te dekken. Dat werd Hellendoorn en Rijssen/Holten echter te gortig, waardoor beide gemeenteraden knarsetandend moeten afzien van de uittreding per 1 januari a.s. Men hield rekening met maximaal 2,7 miljoen euro.

De fractie van het CDA in Almelo vindt nu dat beide spijtoptanten de kosten voor de kiezen moeten krijgen die zijn gemaakt met het in beeld brengen van een uittredingsvergoeding. Coalitiepartners PvdA en VVD zijn dat met het CDA eens. Hoe de gemeenteraden van Twenterand, Tubbergen en Wierden daarover in meerderheid denken is nog onbekend, maar zeker is dat men in Hellendoorn en Rijssen/Holten de Almelose opstelling het liefst naar de prullenbak wil verwijzen.

Archief
Terug naar vorige pagina