Politiek nieuws


Plaatsing  
 
06-06-2013  

Wanhopig college wil streep door jumelage

 

ALMELO – Het Almelose college van B&W is zo wanhopig op zoek naar kostenbesparingen dat het een streep wil zetten door de subsidies van 3.430 euro jaarlijks aan het Preston Comité en het Iserlohn Comité. Het Denizli Comité krijgt er dan jaarlijks iets bij tot een maximum van 4.000 euro. Het college acht de jumelage met de Turkse partnerstad wel van belang gelet op het Turkse deel van de Almelose bevolking.
Het college concludeerde verder dat de jumelage met de Duitsers en Engelsen al sinds de jaren ‘90 een slapend bestaan leiden mede ook omdat de beide comités hebben aangegeven dat nauwelijks nog gastgezinnen te vinden zijn. Ook wijst het college op de gespaarde reserves van 9.000 euro door het Iserlohn Comité en 19.700 euro door het Preston Comité.

<< Het ‘slapende’ contact met Iserlohn werd dezelfde dag dat het voornemen van B&W nieuws werd, nog gelogenstraft bij de scholengemeenschap Canisius waar scholieren uit Iserlohn een meerdaags bezoek brachten en o.a. een feestavond vierden bij Dansschool Elkerbout. De scholengemeenschap Canisius onderhoudt al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw jaarlijkse uitwisselingen met Iserlohn. Ook de brandweerkorpsen van Almelo en Iserlohn zijn al sinds jaar en dag met elkaar 'befreundet'.
In het verleden onderhield o.a. Sv Rietvogels contact met TUS Iserlohn en de rijvereniging De Looleeruiters met de Reiterverein Iserlohn. Zwemclub De Veene onderhoudt ook nu nog contacten met de zwemclub in Iserlohn en afgelopen weekend was er nog een culturele uitwisseling met Iserlohn met een voorstelling in het Theaterhotel.

In 2005 bracht de gemeenteraad van Almelo een laatste officieel bezoek aan Iserlohn vanwege de 50-jarige jumelage. Naast het jubileumdiner werd op wens van de Almelose gemeenteraad een druk excursieprogramma in elkaar gesleuteld. Tot de van Almelose zijde beloofde tegenuitnodiging aan de gemeenteraad van Iserlohn kwam het echter sindsdien niet.
Voormalig burgemeester Menno Knip maakte voor zijn aftreden in 2009 nog wel een afscheidsvisite aan zijn toenmalige Iserlohnse collega Müller. Destijds werd in de Iserlohner Kreisanzeiger nog geopperd om de contacten weer op te vijzelen. Kennelijk vindt het college de tripjes naar Denizli interessanter.

Archief
Terug naar vorige pagina