Politiek nieuws


Plaatsing  
 
18-03-2013  

Wat kost de Almeloƫrs een nieuw stadion?

 

Allereerst waarom wil men een nieuw stadion Het huidige is amper 10 jaar oud?
Heracles Almelo zit begrotingstechnisch aan haar plafond met een jaarbudget van plus/min 8,5 miljoen euro. Volgens het onderzoeksbureau Hypercube in Utrecht is het potentieel in de regio groter. Het Polman Stadion is al jaren uitverkocht met een maximale capaciteit van 8.500 toeschouwers. Dus dan ligt het in de lijn om de capaciteit te verhogen. Met de bouw van een nieuwe ring of nieuw en op dat laatste is de keuze gevallen. Om een stadion te bouwen met een capaciteit van plus/min 15.000 toeschouwers is het terrein van buurman CVV Oranje Nassau nodig. Naast de extra inkomsten uit entreegelden, zijn vooral de verwachte inkomsten uit VIPboxen belangrijk en zelfs veel belangrijker dan de verwachte meeropbrengst uit entreegelden want dat steekt daarbij schril af in de prognoses.
Om de grond waarop Oranje Nassau zetelt, van de gemeente te kunnen komen, moet een slordige 15 miljoen euro worden neergeteld. Dat hebben de plannenmakers niet, maar de gemeente staat borg voor een lening met extra renteopslag om donkere tijden voor te zijn. Als alles goed gaat verdient de gemeente daar dus iets aan.
Het ontbrekende verdere kapitaal moet via projectontwikkelaars en business-partners op tafel komen om de Bvo Heracles Almelo zo goedkoop als mogelijk is te kunnen huisvesten. Met veel m2 detailhandel kan dat zelfs gratis, zeggen de bouwers en daar heeft Heracles Almelo voorzitter Jan Smit dus wel oren naar.
De middenstand in het centrum, het winkelcentrum De Gors en Vincent van Goghplein en de Woonboulevard zien die extra concurrentie niet zitten en dreigen met bezwarenprocedures. Investeerders in vernieuwing van de binnenstad als Urban Interest en Beter Wonen dreigen zelfs niet meer in de binnenstad te willen investeren.

Maar waarheen met CVV Oranje Nassau?
Als alles doorgaat, moet dus voor de zaterdagclub elders onderdak gezorgd worden. Dat kost een lieve duit. Clubgebouw, kleedkamers en tribune moeten worden gekocht om het te kunnen slopen. Elders moet dat dus opnieuw worden gebouwd. Daar zijn we er echter niet mee. Het college van B&W heeft in alle wijsheid besloten om Oranje Nassau te herhuisvesten op het naastgelegen sportcomplex aan de Koedijk/Maardijk. Om dat te kunnen realiseren moeten de clubs, SV Almelo, CKV Achilles en La Prémière inschikken. De velden worden dus anders in de ruimte ingepast waardoor ook de clubhuizen en kleedkamers moeten worden gesloopt om alle vier clubs onderdak te kunnen bieden.

Wat kost dat?
De vier clubs krijgen dan nieuwe clubhuizen, kleedkamers en een reeks kunstgrasvelden. De kosten bedragen dan een slordige 10 miljoen euro (prijspeil 2011). Heracles Almelo en sponsor Koninklijke TenCate compenseren dan de kosten van één kunstgrasveld zijnde enkele eurotonnen.
Als extra eis stelt 'Build to Win' dat het ook de bouw van de herhuisvesting van de vier te verhuizen clubs mag doen en dat is gedwongen winkelnering. Bovendien stelt men als voorwaarde dat indien het niet lukt om de m2 detailhandel in/om het stadion te verhuren, het ingevuld mag worden met leisure zoals een bowlingcentrum, lasergaming en minigolf et cetera.

Dat is waar het vanavond om gaat tijdens de voorbereidende raadsvergadering. Zeker 10 miljoen euro + rente uit de knip van de Almelose gemeenschap en boze middenstanders en investeerders in de binnenstad en wijkwinkelcentrum De Gors in ruil voor een blije Jan Smit en blije aanhangers van Heracles Almelo, die overigens lang niet allemaal uit Almelo komen.

Hallo Wierden, Tubbergen, Twenterand, is het hemd nader dan de rok met SVZW - DETO (pardon DETO Twenterand) - STEVO en TVC ?
Waar blijven jullie met de centen!

Neem een VIPbox, dan kun je het Almelose gemeentebestuur ook nog eens uitnodigen want zij hebben daarvoor geen centen meer !

'Fijnslijper'

PS
En eh Jan Smit, als het doorgaat, maak er dan een multi-club van en haal de dames van eredivisionist volleybal Europsped TVT in de IISPA onder de hoede van Heracles Almelo. Dat kost een schijntje - de nationale titel haal je zeker binnen - vergeleken met de duur betaalde voetballers !

Kijk hier naar de uitgelekte maquettefoto's van een voetbalstadion in de Almelose binnenstad. Het plan wordt door projectontwikkelaar Urban Interest als tegenhanger gepresenteerd ten opzichte van een nieuw stadion aan de Weezebeeksingel maar wordt door Heracles Almelo voorzitter Jan Smit niet echt serieus genomen.


Lees de brief van de plannenmakers aan B&W
Bijlage van 'Build to Win' - BAM Vastgoed/Wyckerveste

Archief
Terug naar vorige pagina