Politiek nieuws


Plaatsing  
 
27-11-2012  

UvA-studenten onderzoeken bestuurscultuur

aangepast: 16.32 uur
 

AMSTERDAM/ALMELO – Twee studenten journalistiek van de Universiteit van Amsterdam zijn bezig met een onderzoek naar de bestuurscultuur van Almelo i.s.m. Omroep HUMAN. Onderwerpen waar men induikt zijn o.a. de Poortaffaire aan de Haven NZ waar de ingang van de privéwoning van antiekhandelaar Stegehuis is geblokkeerd. Dit gangetje was/is ooit openbaar maar de gemeente noemt de blokkering inmiddels verjaard en doet niets. Ook niet na de interne kritiek van een ambtenaar Ruimtelijke Ordening, zo is gebleken uit de uitspraak van de Provinciale Ombudsman. De tweede zaak die men onderzoekt is het financiële debacle in zake het bouwproject Fortezza. De gemeente Almelo verloor door diverse transacties met projectontwikkelaar van der Looy uit Weert vele miljoenen euro’s en procedeert nog steeds over een finale betaling van ruim één miljoen euro. Miljoenen die nu worden ‘weggepoetst’ in de voorgenomen bouw van een 56 miljoen euro kostend nieuw stadhuis op dezelfde plek.
Als derde kijkt men naar de subsidie aan het Theaterhotel, hoe die tot stand kwam, hoe die werd besteed en hoe dat werd verantwoord. Welke onderwerpen aan de orde komen in de tv-uizending van HUMAN is nog ongewis.
Eerder al togen de TV-programma’s Zembla en Ombudsman naar Almelo om diverse affaires te belichten. Zembla deed onderzoek naar de aanleiding van de gijzeling in het stadhuis van wethouder Kuiper en vier ambtenaren op 16 juni 2008 en Ombudsman Peter Hilhorst deed onderzoek naar de vergunningenaffaire van kinderspeelparadijs ‘Dolle Pret’. Ook hier 'emmert' de gemeente nog steeds door ondanks ingrijpen van de gemeenteraad. Het bedrijf en de feestzaal mogen wel open, maar de gemeente weigert medewerking van de trouwambtenaar bij bruiloften op deze locatie wegens de nieuw opgelegde brandveiligheidsnormen, maar doet dat niet bij wijze van spreken bij huwelijksplechtigheden in een boeren schuur.

Archief
Terug naar vorige pagina