Politiek nieuws


Plaatsing  
 
11-05-2012  

Uitstel bouw stadhuis, OZB 15% duurder in 3 jaar


Wethouder Jan van Marle heeft de 'financiƫle leidsels' strak in handen gekregen en kent nu alle 'potjes' van de gemeente.
Afwijken van de voorstellen in de Voorjaarsnota betekent ook dat tegelijkertijd financiƫle dekking gezocht moet worden. Dat geldt voor zijn collega's net zoals voor de gemeenteraad.
 

ALMELO - De gemeente Almelo treft voorzieningen voor bijna 65 miljoen euro om begrotingstekorten weg te werken. Ruim 40 miljoen euro wist wethouder Jan van Marle te halen uit allerlei reservepotjes, maar het ontbrekende moet worden gedicht met structurele en incidentele maatregelen.
Ook sneuvelden investeringsplannen. Nieuwbouw van een stadhuis is in ieder geval twee jaar uitgesteld en de jaarlijks toegevoegde reserve van dik 4 miljoen euro (x2) gaat nu op aan andere kosten. Binnen twee jaar moet ook duidelijk zijn of huur van nieuwbouw een mogelijke oplossing is.

In Waterrijk wordt door het Grondbedrijf 138 ha afgeschreven als woningbouwlocatie en krijgt weer agrarische bestemming. Het gebied tussen Aadijk en Westermaatsweg wordt wel ontwikkeld. Het verlies in Waterrijk is 25 miljoen euro. In de Jaarcijfers 2011 van het Grondbedrijf werd al een verlies van 21 miljoen euro ingeboekt.

Wijkvoorzieningen als De Kolk en Goossenmaat gaan dicht en de activiteiten gaan naar 't Dok en 't Veurbrook als nieuwe MFA's onder één bestuurlijke leiding. De bibliotheek moet in de komende jaren opnieuw inleveren. Dit keer loopt het op naar 1,6 euroton. Sluiting van een filiaal wordt daardoor waarschijnlijk maar dat is aan de directie en het bestuur. Ook andere subsidieontvangers en sport worden niet ontzien.

De OZB gaat in drie jaar met 3 x 5 procent omhoog. Daar komt de verlegging van de rioolheffing naar pandeigenaren nog bovenop.
Het college van B&W wil alle schulden die zijn opgebouwd voor de nieuwe gemeenteraadverkiezing in 2014 wegwerken. Dit jaar moet de voorgenomen daling aan personeel (100 fte) worden afgerond. Voor een groot deel is dat al gerealiseerd.
Het college heeft de Voorjaarsnota 2012 de titel 'Stad financieel in balans' meegegeven.


Voorjaarsnota 2012: 'Stad financieel in balans' (pdf)

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina