Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
17-10-2019  

Einde voor Solar Challenge Teams Twente en Delft


Gebutst en met afgebroken wielophanging kwam het einde voor de Tukkers wiens voertuig van de weg geblazen werd.
Foto: Jerome Wassenaar
 

ADELAIDE – Koploper Solar Team Twente had de derde dag al tegenslag in de 3000 km lange race door Twente en zag de NUNA van TU Delft op 2 minuten komen. Het ultra-lichte door zoncellen aangedreven voertuig van de Tukkers leek op weg naar de eerste overwinning na al vaker gestrand te zijn op de tweede plek achter de concurrenten uit Delft. Het mocht niet zo zijn. Stevige wind speelt de deelnemers parten en een windvlaag woei het Twentse voertuig van de weg terwijl net weer iets werd uitgelopen op de Delftenaren die op haar beurt de Belgische concurrent van zich af wist te houden. Voor de Tukkers was het echter over en uit. Door de windvlaag werden de Tukkers niet alleen van de weg geblazen, maar sloeg ook nog eens over de kop waardoor onherstelbare schade ontstond en de race over was. Vanaf dat moment was de NUNA op kop in de race door de Australische Outback.

Met nog 250 km voor de boeg was het ook einde voor de Delftenaren. De NUNA vloog in brand en werd totaal verwoest. De piloot van het moment bleef echter ongedeerd omdat hij net op tijd uit het voertuig gehaald kon worden. Voor het eerst dus geen Nederlanders die in deze raceklasse met de eer gaan strijken.

Het team van TU Eindhoven is nog in de race in de gebruikersklasse en rijdt nog aan kop.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-10-2019  

Gratis gezellig tafelen op de grens met Duitsland

 

MEDDO – Op zondag 20 oktober kunt u als inwoner van de grensregio gezellig tafelen met onze Duitse buren. Van 13.00 uur tot 17.00 uur vindt dan de zogenoemde ‘Grensztafel’ plaats op de grens tussen Vreden-Gaxel en Winterswijk-Meddo onder het motto; eten, drinken, feesten, plezier hebben, maar uiteraard ook goede onderlinge gesprekken tussen buren van beide zijden der landsgrens.

Het idee is ontsproten tijdens de ‘Youth Battle’ van Euregio, het grensoverschrijdende samenwerkingsverband op cultureel en economische gebied van gemeenten in o.a. de Achterhoek en Twente en gemeenten uit de Duitse grensregio. De barbecue en alcoholvrije drankjes maar ook de koffie en taart zijn gratis.

Plaats van handeling: Op de landsgrens aan de Wandersweg te Meddo (gem. Winterswijk) (pal achter het industriegebied Vreden-Gaxel) van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer info klik hier
 

 
15-10-2019  

TU Delft zit Solar Team Twente op de hielen


Zandstorm en windvlaag zorgden voor problemen bij koploper Solar Team Twente
 

ADELAIDE – Tijdens de World Solar Challenge dwars door Australië is het Solar Vattenfall Team van de UT Delft flink ingelopen op de Twentse koploper UT Twente/Saxion. Bedroeg maandag de voorsprong van de koploper nog 20 minuten, op de derde dag hadden de Tukkers te maken met een flinke zandstorm en een Road Train die het team ophield.
Vooral de zandstorm zorgde voor problemen waardoor de techneuten flink aan de slag moesten om het losgeslagen solarpaneel weer goed te bevestigen en het voertuig van het nodige doorgedrongen zand te ontdoen. Ook doorrijden in de storm bleek onmogelijk. De achtervolgers van UT Delft en het Belgische Auroria hadden op achterstand veel minder last van de storm. Toch blijven de Tukkers optimistisch betreffende de race over 3000 km die nu gevorderd is tot Cooper Pedy. Nog 865 km te gaan tot de finish in Adelaide met concurrentie van 27 voertuigen.
 
 

 
10-10-2019  

Spoedpost Oldenzaal sluit eind dit jaar

 

OLDENZAAL – Alle verzet tegen het sluiten van de Spoedpost Oldenzaal als medisch zorgcentrum van het MST Enschede blijkt vruchteloos. Dat is de conclusie van het overleg met de huisartsen regio Oldenzaal/Noordoost Twente hedenavond. Niet alleen financiën zijn de oorzaak van het besluit, maar ook gebrek aan ‘mankracht’ zoals huisartsen en triagisten. De spoedpost blijft nog tot eind december in functie. Patiënten uit de regio moeten per 1 januari uitwijken naar het MST in Enschede of ZGT in Hengelo.
Voor het vroegere Oldenzaalse ziekenhuis dat doorstartte als spoedpost en specialistische servicepost van MST en nog in 2017 werd verbouwd met nieuwe dagpoli onder architectuur van IAA, valt nu dus het doek.

 
22-09-2019  

Nat. record SamenLoop voor Hoop Tubbergen

 

TUBBERGEN – Waar een plattelandsgemeente sterk in kan zijn, heeft Tubbergen laten zien met de SamenLoop voor Hoop ten bate van KWF Kankerbestrijding. Alle activiteiten leverden een nationaal record op van maar liefst 372.254,00 euro.
Alle 9 kerkdorpen ondersteunden de 24-uurs actie. Zo werden maar liefst 8.000 kaarsen ontstoken à raison van 5 euro en ook de KinderLoop leverde een prima prestatie met 7.653,03 euro. Het restant van het fenomenale bedrag werd bijeen gewandeld door een rits aan gesponsorde teams. ‘Ongekend, vandaag begon een nieuw hoofdstuk in het boek van de SamenLoop voor Hoop. Zoveel teams, zoveel deelnemers en zoveel enthousiasme. Deze Samenloop is in alle opzichten geslaagd’, riep Jan Puthaar, relatiemanager bij KWF Kankerbestrijding, uit bij het ontvangen van de symbolische cheque.
Ook burgemeester Haverkamp toonde zich trots over zoveel saamhorigheid in haar gemeente; ‘Ik hoop dat we dit gevoel telkens opnieuw samen mogen ervaren”,  sprak ze. “Vandaar dat wij alle dorpen een geschenk aanbieden, een levend geschenk wat groeit en bloeit. Ieder dorp ontvangt van ons namelijk een walnotenboom. Deze boom staat symbool voor wijsheid, liefde, vruchtbaarheid en bescherming’, aldus Haverkamp die daarbij symbolisch een netje walnoten aanbood aan Henny Oude Geerdink, voorzitter van SamenLoop voor Hoop Tubbergen.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (86 foto's)...

 
19-09-2019  

Weer toezicht Haaksbergen? OZB fors omhoog

 

HAAKSBERGEN – Nog voor de Begroting 2020 door de gemeente Haaksbergen is gepresenteerd, lijkt opnieuw verscherpt toezicht door de Provincie Overijssel niet meer te vermijden.  De gemeente kampt feitelijk al jaren met financiële krapte en stond ook al eerder onder toezicht.

Het Haaksbergse college van B&W wil de OZB voor woningen met 25 procent verhogen en dat van bedrijfspanden met 35 procent. Ook wil men nog bezuinigingen doorvoeren maar meestal zijn dat lastenverzwaringen voor gemeentelijke tarieven zoals leges, bouwvergunningen et cetera. In 2020 doelt men op een bezuinigingskaderstelling van 200.000 oplopend naar 1,3 miljoen euro in 2023.
In november mag de gemeenteraad zich buigen over de door het college opgestelde begroting. Toch stelt het college van B&W nu al dat toezicht weer op de loer ligt. Feitelijk betekent dat eveneens dat nauwelijks geld beschikbaar is voor nieuw beleid en investeringen.

Dat Haaksbergen opnieuw in de problemen komt, is mede te danken aan overschrijdingen in het sociale domein. Ook andere gemeenten in Overijssel kampen met de door De Haag over de schutting gegooide taken zoals Wmo en Jeugdzorg. In totaal komen Nederlandse gemeenten een half miljard euro tekort op het sociale domein terwijl het Rijk 10 miljard euro over houdt.

Coalitiepartners CU en D66 hebben tijdens het debat over de Rijksbegroting al aangedrongen op verruiming van de pot Gemeentekas. Ook willen beiden af van de trap op / trap af financiering zodat gemeentebudgetten dalen bij lagere rijksuitgaven en stijgen bij hogere rijksuitgaven. Toch is het kabinet nog niet overstag, want de oppositie wil ook meer geld voor onderwijs en politie terwijl het kabinet de staatsschuld wil blijven verlagen en ook nog eens een investeringpot van 50 miljard wil vormen voor kapitale investeringen in infra- en research-vernieuwingen in het bedrijfsleven.

 
19-09-2019  

Enorme toename echtscheidingen in Tubbergen

 

TWENTE – Volgens onderzoeker Independer is het aantal echtscheidingen in de gemeente Tubbergen (91%) het hoogst gestegen in Nederland. Ook Dinkelland (85%), Wierden (61%), Twenterand (61%) en Hardenberg (55%) scoren hoog op de landelijke ladder.
Enschede (20%), Hengelo (25%) en Almelo (28%) zitten daar als Twentse steden ruim onder terwijl Rijssen-Holten met 57 procent ook ver boven de gemiddelde landelijke stijging zit van 18 procent.
Independer onderzocht de gegevens over een periode van 10 jaar.
De Twentse steden Almelo, Enschede en Hengelo vormen een gunstige uitzondering in Overijssel. De hoogste toename in het aantal echtscheidingen doet zich vooral voor in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe.
In slechts drie gemeenten, Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aantal gescheiden inwoners. Ondanks de forse toename van het aantal echtscheidingen, blijft de provincie Overijssel het laagste percentage van 7,9 procent houden op het totale aantal inwoners.

 
07-09-2019  

Statenlid FvD betwijfelt openheid data-lek

 

ZWOLLE – FvD-Statenlid Andreas Baki heeft zo zijn twijfels over de openheid van Gedeputeerde Staten van Overijssel over het gemelde data-lek. Het provinciebestuur meldde dat emailadressen van Statenleden waren buitgemaakt bij een webmailhack waarna phisingmails waren gestuurd aan Statenleden. Volgens Bakir is er meer aan de hand dan GS heeft geopenbaard omdat de emailadressen van de Statenleden ook gewoon op de provinciale website staan. Bakir meent dat meer gegevens buit zijn gemaakt, maar het provinciebestuur beweert dat forensisch onderzoek dat onwaarschijnlijk acht. Bakir is in het dagelijks leven zelf programmeur en noemt die uitleg twijfelachtig. Hij wil de onderste steen boven over het door de provincie in juni ontdekte data-lek dat binnen de wettelijke 72 uur is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.  Ook volgde het provinciebestuur de adviezen op van de Rekenkamer Oost Nederland om de beveiliging van de provinciale netwerken te verbeteren. Volgens Bakir is dat allemaal niet genoeg omdat hij meent dat er meer aan de hand is. Hij is van plan de gedeputeerden nog meer aan de tand te voelen over de hack en de data-buit.

 
04-09-2019  

Wierden in zee met Twente Personeelsdiensten

 

WIERDEN – De gemeente Wierden heeft een nieuwe overeenkomst met Twente Personeelsdiensten officieel bekrachtigd voor het begeleiden naar werk van ingezetenen met een bijstandsuitkering. Wierden komt tot een verlenging vanwege tevredenheid over de begeleidingswerkzaamheden tot werk door Twente Personeelsdiensten zoals zoeken van passende vacatures en hulp bij sollicitatie. De verlengde samenwerking tussen de gemeente als opdrachtgever en Twente Personeelsdiensten als uitvoerder geldt tot 2022.

< Foto: wethouder Richard Kortenhoeven, Nicole Meijerink (Twente Peroneelsdiensten) en wethouder Eric Braamhaar tijdens de ondertekening van de overeenkomst.

 

 
02-07-2019  

Tafelronde 175 acteert voor Kans voor een Kind

Feestelijk 30 jarig bestaan met 30 vrijkaarten voor Avonturenpark

De leden van Round Table 175 in feestelijk ornaat voor Kans voor een Kind
 

HELLENDOORN - Ter ere van het 30 jarig bestaan bracht De Tafelronde 175 Hellendoorn/Nijverdal onlangs wederom een bezoek aan de locatie waar het 30 jaar geleden allemaal begon, namelijk bij ‘Avonturenpark Hellendoorn’. Op 8 april 1989 was het in het Avonturenpark, dat Tafelronde 175 werd opgericht, en startte met het vele goede werk waar we ze nu van kennen.
De Tafelronde 175 maakt deel uit van Round Table International (RTI). RTI bestaat uit 54 landelijke associaties met in totaal zo’n 30.000 ondernemende leden variërend in leeftijd van 18 t/m 40 jaar. Door invulling te geven aan het wereldwijde motto “ADAPT, ADOPT, IMPROVE”  zetten alle Tafels  zicht in, een bijdrage te leveren aan de maatschappij door ondersteuning van lokale goede doelen alsmede het landelijke serviceproject “Make-A-Wish Nederland”.
Het ontbrak Tafelronde 175 aan niks. Verkleed in 80/’90/’00’s kleding en vol enthousiasme kwamen de eerste gasten aan. Na het ontvangst stond er een heerlijk buffet voor de groep klaar, gevolgd door drie tópattracties. De avond werd in stijl afgesloten met muziek uit de jaren ‘80/’90/’00’s.

Ook dit jubileum ging natuurlijk niet zonder goed doel voorbij. In samenwerking met Avonturenpark Hellendoorn geeft Tafelronde 175 30 vrijkaarten aan Kans voor een Kind in samenwerking met SBO de Brug uit Nijverdal.

Kans voor een Kind is een stichting welke individuele wensen van kinderen uit Twente vervult. Deze kinderen hebben het niet gemakkelijk door een lichamelijke of psychische ziekte ofwel door sociale of maatschappelijke omstandigheden. Via deze weg en sponsoring kunnen 30 kinderen vanuit SBO de Brug in Nijverdal, samen met familie een onvergetelijke dag beleven in het Avonturenpark.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-06-2019  

KPN-storing 112. In Twente 'ouderwets' bellen

 

REGIO – Een fikse storing bij KPN maakt alarmnummers als 112 en 0900-8844 nagenoeg landelijk onbereikbaar. In Twente heeft men tijdelijk de oude nummers voor politie (053-4557810), brandweer (053-4557830) en ambulancedienst (053-4557820) formeel weer in gebruik zolang de storing zich voordoet. Bij dringende gevallen kunt u dus voornoemde telefoonnummers selectief gebruiken om alarm te slaan.

UPDATE

Landelijk is het alarmnummer 088-6628240 in gebruik genomen.

Via Whatsapp 06 1350 952 kunt u de politie in noodgevallen ook bereiken.

Landelijk is de politie massaal de weg opgegaan om eerder te kunnen assisteren bij noodgevallen.
In het Zeeuwse Stavenisse meldt de brandweer dat de kazerne volledig is bemand en men daar ter plekke alarm kan slaan bij noodgevallen.

 
12-06-2019  

Heracles Almelo verbindt innovatief Twente

 

ALMELO - Na de recente ondertekening van de strategische samenwerking tussen Heracles Almelo en de Saxion Hogeschool is de club erin geslaagd om opnieuw grote stappen te zetten in de ontwikkeling van het innovatie-initiatief in de regio Oost. Na diverse gesprekken in de afgelopen weken hebben ook de Universiteit Twente en de internationale onderneming Urenco zich als strategische partners verbonden aan het innovatie-initiatief.

De samenwerking met de Universiteit Twente biedt tal van mogelijkheden voor de bij Heracles Almelo aangesloten bedrijven, de overheid en voor Heracles Almelo zelf. Universiteit Twente gaat in de vorm van studenten, kennis, inspirerende sprekers, contacten met start-ups, toegang tot onderzoek en onderzoeksgroepen een belangrijke rol spelen in het innovatie-initiatief. Na eerder al het ROC van Twente en ook Saxion is de Universiteit Twente reeds de derde grote onderwijspartner.

Projecten
Vanuit het stadion van Heracles Almelo zal door studenten van zowel ROC van Twente, Saxion als de Universiteit Twente worden gewerkt aan projecten en onderzoeksvragen vanuit het bedrijfsleven en vanuit overheden. Ook worden onderzoeksgroepen/lectoraten hier verbonden aan het regionale bedrijfsleven zodat gezamenlijk kan worden gewerkt aan innovatie. Deze stappen die door Heracles Almelo zijn gezet in het regionale onderwijsveld krijgen inmiddels ook navolging in het regionale bedrijfsleven.

Urenco
Naast de partners Sekisui, VDL, Benchmark en ETC voerde de club in de afgelopen maanden gesprekken met diverse geïnteresseerde partijen en in dit kader besloot Urenco dan ook om zich aan dit initiatief te verbinden. Urenco heeft bijvoorbeeld stevige ambities op het gebied van duurzaamheid en daaruit voortvloeiende onderzoeksvragen zouden in dit innovatie-initiatief kunnen worden belegd bij studenten en onderzoeksgroepen van de regionale onderwijsinstellingen. Zij gaan hiermee in het stadion vervolgens aan de slag. Onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk worden op deze manier optimaal met elkaar verbonden.
Ook voor Heracles Almelo zelf ontstaan door dit initiatief vele nieuwe mogelijkheden. Zo kijkt de club nu bijvoorbeeld naar de duurzaamheid van haar stadion en de omliggende leefomgeving. De club zal in de komende periode verder werken aan het versterken en uitbouwen van dit innovatie-initiatief.

 
31-05-2019  

Dikke US defensieorder voor Broshuis in Kampen

 

KAMPEN – Trailerfabrikant Broshuis in het Overijsselse Kampen heeft een Amerikaanse defensieorder binnengesleept voor 50 miljoen dollar. Het moderne constructiebedrijf gaat 170 diepladers leveren. De order kwam tot stand na vier maanden een drietal prototypes te hebben getest van evenzoveel fabrikanten. De zware testen vielen in het voordeel uit voor Broshuis die daarmee de grootste US-defensieorder binnenhaalde die ooit aan een Europees bedrijf is verleend. In het contract is tevens het support en service voor de komende jaren vastgelegd.
De productie vindt volledig plaats in het Kamper bedrijf dat de laatste jaren flink investeerde in het machinepark. De Amerikaanse order is een ‘dik toetje’ nadat eerder al een flinke defensieorder uit Denemarken werd geboekt.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
31-05-2019  

Dode en zwaar gewonde op N377 bij Balkbrug

 

BALKBRUG – Op de N377, de op 3 na gevaarlijkste weg in de provincie Overijssel, is aan het begin van de avond een automobilist verongelukt. De 42-jarige man uit de gemeente Hardenberg kwam tussen  Nieuwleusen en Balkbrug frontaal in botsing met een tegemoet komende auto bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Duitsland. Zij werd met een trauma-heli afgevoerd.

Later op de avond werd door de politie een 34-jarige man aangehouden. Hij zou volgens getuigen betrokken zijn bij het ongeval. Hij bleef niet ter plekke maar reed verder met zijn auto. Zijn betrokkenheid staat nog niet vast, maar gelet de omstandigheden wel reden hem op te sporen.
Om de juiste toedracht te kunnen achterhalen, zoekt de politie getuigen vooral diegenen die een oudere zwarte Volkswagen Golf met witte kentekenplaten op de N377 hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie.

 
24-05-2019  

Belana Bewindvoering op slag 200 cliënten kwijt

Rechter maakt eind aan 'bewindvoerdersgesjoemel'
 

ENSCHEDE/ALMELO – De kantonrechter in Almelo heeft het Enschedese bewindvoerderskantoor Belana ontslagen als bewindvoerder voor zo’n 200 voornamelijk Twentse cliënten.
Belana Bewind stond na toewijzing van de rechtbank cliënten bij in de sanering van hun financiële problemen en beheerde het inkomen van de cliënten. Daarbij kwam ‘zelfverrijking’ aan de orde door o.a. voor cliënten onnodige verzekeringen af te sluiten met te hoge commissies via moedermaatschappij Belana Insurance & Finance (Belana IF) van Yana Kazakevich, bedrijfseconoom en eigenaresse van het sinds 2004 te Hengelo gevestigde bureau. Voor het afsluiten van een wettelijk overbodige begrafenisverzekering werd bijvoorbeeld eenmalig 250 euro aan kosten in rekening gebracht bij de cliënt. Ook werden serviceabonnementen afgesloten met Belana IF  waarvoor maandelijks 4 tot 25 euro in rekening werd gebracht per abonnement. Het afsluiten van inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen was tevens een verdienmodel voor het bewindvoerderskantoor Belana en ‘moeder’ Belana IF. Cliënten hadden volgens de rechter eveneens te weinig inzicht in het het beheer van hun financiën omdat dit teveel werd afgeschermd. ‘De belangenverstrengeling is evident en ongewenst en bovendien laakbaar’, zo de kantonrechter bij zijn uitspraak.

Het Enschedese bewindvoerderskantoor ligt al sinds september vorig jaar onder vuur en werd al eerder over de vingers getikt betreffende te hoge bewindvoerderskosten die via de gerechtelijke bewindvoering wordt vergoed. De kantonrechter haalde dat geld al eerder terug.
Nu verloor Belana Bewind op slag 200 cliënten die door de rechtbank bij andere bewindvoerders in Twente werden ondergebracht. Voor hen de taak om voor de uitgebuite cliënten weer enig toekomstperspectief te bewerkstelligen. Bij sommigen onder hen kan dat via een aanvraag om bijstand, iets waar men wel recht op had, maar dat Belana Bewind al dan niet bewust verzuimde.

 
24-05-2019  

Uitstel debat 'verdwenen' miljoenen Lithium Werks


Het beoogde Twentse researchcentrum voor Lithium Werks
 

ZWOLLE – Provinciale Staten van Overijssel zit er maar mee, de miljoenensubsidie van Oost NL die werd overgemaakt aan Lithium Werks om in Twente een groots ontwikkelingscentrum te bouwen voor een nieuwe generatie batterijen en werkgelegenheid voor zo’n 2.000 werknemers voor research en productie.
Het geld werd met medeweten van Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) overgemaakt op de rekening van het Amerikaanse bedrijf en nog geen dag later vertrok de initiatiefnemer en investeerder Kees Koolen van het plan nadat Oost NL aandrong alsnog direct het ondernemersplan aan te leveren.
Sindsdien is het investeringsbedrijf Oost NL van de provincies Overijssel en Gelderland de grip op de overgemaakte 7,5 miljoen euro kwijt.

De provinciale PVV in Overijssel drong aan op een integriteitsdebat om boven tafel te krijgen wat Van Hijum exact allemaal wist voordat groen licht werd gegeven voor de geldtransactie. Ook D66, SP, PVV, 50Plus en Partij voor de Dieren en sinds de recente Provinciale Verkiezingen in maart ook Forum voor Democratie vinden dat de rol in deze ‘affaire’ van Van Hijum duidelijk en openbaar moet worden, maar GS liet per brief weten aan de Staten dat dit debat in ieder geval wordt uitgesteld tot 15 juni omdat accountant organisatie EY het onderzoeksrapport binnen de beoogde ‘deadline’ van deze week niet kan waarmaken.
Bij dat laatste worden vraagtekens gezet omdat 15 juni tevens de datum is waarop de coalitievorming en samenstelling van het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel is aangekondigd. Van Hijum is daarbij nadrukkelijk namens het CDA in beeld voor een herbenoeming.
Een groot deel van Provinciale Staten vermoed nu dat het uitstel over het EY-onderzoeksresultaat inzake de al dan niet geautoriseerde miljoenentransactie bewust naar achteren wordt geschoven. De beoogde coalitiepartners zijn daarin minder uitgesproken.

 
23-05-2019  

Landsgrens blijft barrière voor woon- werkverkeer


Tanken in Duitsland. Nederlanders doen het massaal.
 

REGIO – Volgens onderzoek van bureau I&O Research blijft de grens tussen buurlanden een ‘drempel’ in het woon- en werkverkeer. Normaliter kijkt een arbeidszoekende binnen een reistijd van drie kwartier rond zijn woonplaats naar een baan, maar dat blijkt niet zo te zijn aan de borders van de landsgrenzen. Onder andere de Twentse gemeenten worden daardoor belemmerd in hun economische ontwikkeling die hoger zou kunnen zijn indien wet- en regelgeving ten aanzien van arbeid meer op elkaar afgestemd zou zijn. Ook binnen de Europese Unie blijft dat nog steeds lastig. Vanuit Enschede werken minder dan 0.5 procent van de werkende bevolking in de Duitse regio, voor Hengelo is dat 0,3 procent en Almelo dat al weer zo’n half uur rijden van de grens ligt, 0,2 procent. Het is mede van invloed in de klassering van de jaarlijkse ‘Atlas van Gemeenten’ waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland  op tal van punten worden vergeleken. Hengelo scoort hierin - als een der drie grootste gemeenten binnen Twente - plek 31, Enschede 44 en Almelo gelijk vorig jaar op 45. Mochten de grensbarrières worden geslecht, kan volgens het onderzoek van I&O de gemeente Hengelo haar voorsprong nog uitbreiden naar plek 19. Enschede maakt dan een sprongetje van 4 plaatsen naar plek 40 en voor Almelo maakt het niets uit.

De zoektocht naar werk over de grens blijkt verder ook problematisch vanwege taal, verschillen in sociale zekerheid en fiscaliteit, maar ook de onbekendheid met vacatures in de Duitse grensregio. Driekwart van de Twentse beroepsbevolking keek zelfs nooit naar werk over de landsgrens.  Toch blijkt de ‘grens’ geen barrière voor vriendenbezoek, het doen van boodschappen met als toppers horeca en brandstof tanken.  Dat laatste kan heden zelfs plusminus zo’n 15 eurocent per liter opleveren. Vanuit de regio Arnhem/Nijmegen is bekend dat zelfs Arnhemmers vaak tanken in Duitsland omdat dit lonend is (foto).

De 'Atlas van Gemeenten' concludeert hiermee dat het stedelijk woon- en leefklimaat binnen Twente in Hengelo beter uit de verf komt dan Enschede en Almelo maar dat staat in contrast met de krimp van inwoners dat Hengelo telt, terwijl Enschede nipt aan de groeikant blijft en Almelo een wat sterkere bevolkingsgroei telt. Hengelo verliest met name inwoners aan buurgemeente Borne. Grotere gemeenten in grensregio's zullen volgens de onderzoeker nimmer in de bovenste regionen komen. Hier telt de (psychologische-?) afstand mee ten opzichte van de overbevolkte randstad dat dichter aan zee ligt.

 
15-05-2019  

Rtv Oost laat solarboot ritje maken

 

REGIO  - Soms zie je van die verschrijvingen in publieke media waarbij je je afvraagt hoe vaststaande begrippen in foutieve bewoordingen worden omschreven. Vandaag heeft Rtv Oost het in een reportage over een testritje van de solarboot van de Universiteit Twente. Een rijdende boot schijnbaar. Maar uit de reportage blijkt dat het toch echt varen is. De studenten van de UT hebben namelijk een boot gemaakt waarbij de aandrijving van de schroef via verkregen energie van zonnecellen verloopt. De spanning zat hem vooral in het feit dat wel getest moest worden of de boot wel waterdicht zou zijn en dus bleef drijven.
Gelukkig was dat het geval, hoewel dat gezien de kennis van de UT’ers best verwacht mag worden. Al jaren zijn UT-studenten succesvol tijdens de Solar Challenge dwars door Australië met een zon-aangedreven auto. Met een boot moet het dan ook wel lukken. Kortom de stuurvrouwe hield droge voeten tijdens de eerste vaartocht in het Twenteknaal waarbij zij na het aanmeren aangaf gevaren te hebben met een snelheid van 17,8 km per uur (= 9,6 knopen, de maritieme term voor snelheid). Bij 20 km per uur (10,8 knopen) zou de solarboot van de UT als het ware pal boven het wateroppervlak kunnen vliegen en ‘t is maar dat u het even weet dat de te waterlating en de proefvaart van de solarboot goed zijn verlopen.

 
03-05-2019  

Met KLM 'gratis' per bus van en naar Schiphol


© KLM
 

REGIO – Per trein kon u al rechtstreeks vanuit Twente naar Schiphol, maar KLM gaat de service voor vliegreizigers uitbreiden met een Twente-Schiphol Shuttle.  “Het idee achter de busdienst is dat we mensen ophalen uit de regio en hen, op vertoon van hun KLM-ticket, gratis naar de hub op Schiphol brengen. De reiziger bespaart zo op brandstof, parkeren of een treinkaartje”, aldus KLM-woordvoerder Van Zijl.

Het wordt na de shuttles vanuit Maastricht naar Schiphol en vanuit Nijmegen via Arnhem naar Schiphol de derde KLM-busverbinding vanuit het land naar de luchthaven.  “Nu al vervoeren wij jaarlijks 30.000 reizigers van en naar Schiphol en wij zien ook potentie in het oosten van het land”, zo Van Zijl.
Met vertoon van hun KLM-ticket (bijvoorbeeld Enschede-Shanghai) waarop de bus-reservering wordt aangetekend, kunnen reizigers gratis gebruik maken van de in KLM-aankleding herkenbare op biodiesel rijdende shuttle. Aan boord is gratis WiFi en koffie/thee. Vertrek vanaf 1 juli a.s. vanuit Enschede  04.30 en 12.30 uur met tussenstops in Hengelo en Apeldoorn. In sommige gevallen moet wel een toeslag worden betaald.
KLM-contractvervoerder Munckhof gaat ook ‘shuttelen’ vanuit Venlo. Een shuttle vanaf Groningen is nog in overweging.

 
24-04-2019  

Hoezo Keukenhof? Ga kijken in Tubbergen

 

TUBBERGEN – Honderdduizenden bezoekers telt de Keukenhof als de bollenvelden in bloei staan. Uit de hele wereld en vooral Azië komt men zich vergapen aan de diversiteit en kleur van de tulpen, een der exporttoppers van Nederland.
Maar wij Tukkers, kunnen hetzelfde aanschouwen aan de Huyerenseweg tussen Geesteren en Tubbergen. Fotograaf Alwin Winkel was niet de enige, want heel wat passanten stopten om de bloeiende velden te aanschouwen en om even een ‘selfie’ te maken. Wees er snel bij, want binnenkort worden de bloemen geknopt, want het gaat uiteraard om de handel in bollen. 

Fotoreportage (8 foto's)...

 
23-04-2019  

Wierden krijgt een VVD-vrouw als burgemeester

 

WIERDEN - De vertrouwenscommissie van de Wierdense gemeenteraad heeft de Hattumse Doret  Tigchelaar-van Oene voorgedragen als opvolger van de aftredende en met pensioen gaande burgemeester Henk Robben (CDA).

Tigchelaar was voorheen van 2014 tot 2018 wethouder te Hattum namens de VVD. Haar benoeming in Wierden moet nog worden bekrachtigd door de Kroon en deze wordt verwacht per 17 juni a.s.

 
21-04-2019  

Paasvuur Harbrinkhoek mocht wel in de fik

 

HARBRINKHOEK - De droogte belemmerde enigszins het paasvuur in Harbrinkhoek, maar na enige inperking en extra veiligheidsmaatregelen mocht toch de fik in de gestapelde 'houtberg' die dit keer niet door de jongeren van de KPJ werd verzameld maar door een groep van enthousiaste andere vrijwilligers en tot vreugde van jong en oud uit Harbrinkhoek en Mariaparochie.
Fotograaf Jan Bril was wel traditioneel aanwezig voor bijgaande reportage.

Fotoreportage (50 foto's)...

 
18-04-2019  

WW daalt in Twente sneller dan landelijk

 

ENSCHEDE – Volgens recente cijfers van het UWV in Twente daalde het aantal WW-uitkeringen in maart in Twente sneller dan het landelijk gemiddelde van -2,2 procent. Over maart bedroeg de daling in aantal 293 uitkeringen en kwam daarmee op een Twents totaal van 9.341
Over een periode van een jaar daalde het aantal uitkeringen in Twente met 2.679 zijnde een daling van -22,3 procent, bijna 4 procentpunten meer dan het landelijk jaargemiddelde.  Goede cijfers met de seizoensinvloed nog voor de boeg. Vooral in de horeca word veel personeel gevraagd voor het zomerseizoen. Er is een chronisch gebrek aan opgeleide basiskoks en ook voor de bediening worden veel medewerkers gezocht. in de bouwsector, de logistiek en de zorg wordt eveneens veel personeel gevraagd.

 
14-04-2019  

Vriezenveense brandweer vist succesvol

Almelose collega?€?s moesten wel helpen
 

VRIEZENVEEN – Brandweerlieden maken zo een en ander mee. Zondagmiddag werd het korps Vriezenveen gealarmeerd voor een drijvend urinoir in het kanaal Almelo – De Haandrik waar het urinoir ter hoogte van de grootste meubelshowroom van Twente dreef.
Voor de normale scheepvaart geen gevaar, maar voor de recreatieve vaart zou het grote geval zomaar een gat in een boeg van polyester kunnen slaan. Met mankracht kon het ‘ding’ niet uit het water gevist worden en zo werd op de zondagmiddag zomaar het hulpverleningsvoertuig met kraan van de collega's uit Almelo aangerukt om de Vriezenveense ‘broeders’ uit de ‘brand’ te helpen. Belangstellenden konden vervolgens melden dat het urinoir normaliter bij een bedrijf aan de Kanaalweg Noord behoorde te staan. Of het bedrijf ook de rekening krijgt?

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (5 foto's)...

 
09-04-2019  

Heutink Primair Onderwijs verhuist naar Nijverdal

Aderlating voor gemeente Rijssen/Holten
 

RIJSSEN/NIJVERDAL – Het van oorsprong Wierdense bedrijf Heutink Primair Onderwijs verhuist haar activiteiten van Rijssen naar Nijverdal. De gemeente Rijssen/Holten kon het groothandelsbedrijf  voor lesmaterialen en benodigdheden op primair educatief gebied geen ruimte binnen de gemeentegrens bieden om Heutink met haar 200 personeelsleden voor de gemeente te behouden. Nu zit Heutink verspreid over vier locaties op het bedrijventerrein in Rijssen.

De gemeente Hellendoorn kon Heutink Primair Onderwijs op het bedrijventerrein ’t Lochter in Nijverdal wel de benodigde 3.5 ha aan grond bieden om de vier Rijssense locaties te bundelen. Op ’t Lochter bouwt Heutink een compleet nieuw magazijn met kantoor en distributiedocks waardoor alle 200 personeelsleden vanuit Rijssen meegaan naar de zichtlocatie aan de N35.
Het is de tweede aderlating voor Rijssen dat eerder al de beoogde nieuwbouw voor het politieteam Twente-West de keuze zag maken voor ’t Lochter waar Heutink Primair Onderwijs nu de naaste buur wordt en van daaruit de wereldmarkt wil gaan bedienen.

Of de provincie Overijssel instemt, is niet bekend. Normaliter worden Twentse distributeurs van grotere omvang verwezen naar het XL Businesspark aan de A35 bij Bornerbroek.
Heutink Ict is gevestigd aan de Expolaan in Hengelo.

Archief
Terug naar vorige pagina