Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-10-2019  

Het weekend: Dode bij brand en 'Fahrerflucht'

 

ALMELO – Politie en brandweer kwamen dit weekend in actie bij een huisbrand aan de Goudenregenstraat, waar de bewoner in het ziekenhuis overleed, een huisbrand aan de Violierstraat zonder gewonden en een aanrijding eveneens aan de Violierstraat kruising Rietstraat waarbij de bestuurder van een scooter werd aangereden door een automobilist die er als een haas vandoor ging. De scooter werd honderden meters meegesleept en geraakte pas voorbij de Brouwerijstraat los van de auto die later in de Bornerbroeksestraat werd achtergelaten. De berijder van de scooter kon lopend de ambulance in en werd daarna in het ziekenhuis onderzocht op letsel. De bestuurder van de auto meldde zich later bij de politie.

 
10-10-2019  

Flitspaal Wierdensestraat topper in Overijssel

 

ALMELO - Volgens de statistieken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er in Overijssel over de periode 1 mei 2019 tot en met 30 september 2019 liefst 62.240 verkeersboetes opgelegd via flitspalen. Het betreft 59.143 snelheidsovertredingen en 3.095 overtredingen met rijden door rood licht.

Een van de ‘toppers’ qua snelheidsovertredingen is de flitspaal aan de Wierdensestraat in Almelo waar liefst 6.198 automobilisten op de bon gingen in vijf maanden tijd, een gemiddelde van 40 per dag. Daarmee is flitspaal 3617 zoals deze genummerd is, de tweede qua geldstroomboetes in Overijssel. Met stip op één is traditioneel flitspaal 3613 die aan de N30 aan de oostzijde staat met liefst  6.753 snelheidsovertredingen. Als derde gerangschikt staat flitspaal 3063 in Hardenberg aan de N377 met 5.117 snelheidsovertredingen. Al met al voor de gehele provincie een ontwikkeling van + 14,6 procent aan overtredingen.
Nieuwkomer in cameratoezicht is het toezicht bij de kentekenregistratie voor het Stadserf in Enschede. Na 11.00 uur mag men met de auto niet meer het Stadserf op. Na twee proefmaanden met waarschuwingen is per 1 september een boete aan de orde. In de eerste maand leverde dat al 3.000 boetes op met een totaalbedrag van ongeveer 300.000 euro dat geïnd wordt door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden.

In de provincie Zuid Holland Utrecht vallen de meeste boetes door flitspalen en trajectcontroles Het record is een flitspaal in Delft met 16.063 boetes. In de provincie Utrecht is een lichte daling van – 2,3 procent waargenomen. Sterkste stijgers procentueel zijn de provincies Limburg +25,3 procent en Drenthe 24,5 procent.

 
28-09-2019  

Almelo zoekt kanjer van een Kerstboom!

 

ALMELO – Kerst lijkt nog ver weg, maar pepernoten liggen al in de winkel voor Sinterklaas en dan volgt al snel de Kersttijd. Reden voor Almelo Promotie om al vast op zoek te gaan naar een robuuste grote spar die dienst kan doen als Kerstboom in de Stadsvijver.
Misschien heeft u wel een geschikte boom die minstens 15 meter hoog is en al een tijdje overheersend in uw tuin staat. Wilt u hem kwijt, dan komt Almelo Promotie keuren of uw spar dienst kan doen als DE Kerstboom van Almelo einde dit jaar. Mocht hij geschikt zijn, zorgt Almelo Promotie er voor dat de boom in uw tuin gratis wordt omgezaagd en vervoerd om nog éénmaal dienst te doen als ‘fonkelende’ verlichte Kerstboom.    

Via info@almelopromotie.nl of via 0546-621785 (tijdens kantooruren) kunt u uw boom aanmelden. Vergeet niet uw contactgegevens door te geven, zodat Almelo Promotie u kan benaderen.

 
27-09-2019  

Open Dag Riwald Recycling met truck Dakar Rally


De nieuwe hybride truck voor het Riwald Dakar Rally Team.
 

ALMELO – Zaterdag houdt Riwald Recycling op haar vestiging aan de Buitenhaven een Open Dag ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de ferro- en nonferro recycler.
Het begon voor de gebroeders Huzink in 1989, het jaar dat de Berlijnse muur viel. Daardoor opende zich een geheel nieuwe markt qua inzameling en verwerking van metalen voor hergebruik.
De gevolgen van de oorlog om de Falklandeilanden voor de kust van Argentinië was een tweede ‘boost’ voor het van oorsprong Geesterense bedrijf. De Britten wonnen de strijdt met de Argentijnen, maar het slagveld moest wel opgeruimd worden van allerlei oorlogstuig en dat werd een groot avontuur voor de gebroeders Huzink, dat uiteindelijk geen windeieren legde.
Inmiddels heeft Riwald Recycling haar hoofdvestiging in Almelo, nam het begin 2016 Koster Metalen in Beverwijk over, vestigde het in het Friese Kootstertille scheepsontmantelingswerf Riwald Ship & Offshore Recycling en heeft men in Duitsland nog een locatie waar men militair materieel zoals afgeschreven tanks van de Britten ontmantelt.

In Almelo aan de Buitenhaven investeerde Riwald miljoenen in de verwerkingsinstallatie dat metalen versnippert en sorteert in ferro- en nonferro. Vanuit Almelo gaat het versnipperde metaal per schip naar Beverwijk zodat vanaf de eigen kade het gerecyclede metaal gesorteerd de wereld over gaat naar smeltovens. Al met al behoort Riwald Recycling nu tot de grootste ‘spelers’ in Nederland qua handel en hergebruik van metalen.

Dakar Rally
In de sport kom je de naam Riwald Recycling met regelmaat tegen. Het bedrijf ondersteunt bijvoorbeeld Heracles Almelo, maar ook sportclubs in de regio’s waar men gevestigd is. Ook maatschappelijke doelen steunt Riwald met regelmaat.
Zelf is Riwald prominent actief in de rallysport. Al jaren neemt het truckrallyteam van Riwald deel aan ’s werelds zwaarste rally Dakar.
Komend jaar start Gert Huzink met de nieuw ontwikkelde hybride Renault rallytruck. Het Tsjechische MKR Technology speelde een grote rol bij de ontwikkeling van de truck die als eerste hybride truck begin januari in de Dakar Rally van start zal gaan. ASO, organisator van de zwaarste rally ter wereld, volgt in deze de stappen van het Riwald Rally Team op de voet. ‘We denken een stap naar de top van het klassement te kunnen maken’, aldus Gert Huzink die zich tevens gesteund weet door de assistentie-truck en het monteursteam dat meereist en sponsoren als Renault Trucks, ZF Friedrichshafen, Hendrickson, AxleTech en Eurol.
Al dit rally-materieel voor Dakar is zaterdag eveneens te bewonderen tijdens de Open Dag van Riwald Recycling aan de Buitenhaven in Almelo. De tijden; 11.00 uur tot 17.00 uur. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-09-2019  

Almelo kapt met zorg BiOns en 't Thuisgevoel

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft vandaag besloten geen huishoudelijke zorg meer te laten verlenen via de zorgbureaus BiOns en Thuisgvoel. Met beide zorginstellingen lopen eind dit jaar de contracten af.
Eigenaresse Ümmühan T. van zorgbureau Thuisgevoel kwam eerder in het nieuws na een FIOD-inval in de zomer van 2018 in de woning aan de Wierdensestraat. T. werd verdacht faillissementsfraude te hebben gepleegd met haar eerder failliet verklaarde zorgbureau Avant Zorg. Pensioenpremies bleken door Avant Zorg niet te zijn afgedragen en bovendien werd 2 euroton onrechtmatig aan het bedrijf onttrokken. Curator Weening constateerde dat zorg niet meer werd verleend omdat 20 personeelsleden van de ene op de andere dag werden ontslagen.
Eigenaresse Truus  Z. van zorgbureau BiOns kwam eerder deze zomer in het nieuws door leningen te verstrekken aan collega-zorgorganisaties. Een jaar eerder al stelde curator Daniëls haar aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur bij het failliete Solace ATC. Deze procedure loopt nog.

De gemeente Almelo nam het besluit onafhankelijk van he samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten. Vooral Almelo maar ook de gemeente Hof van Twente trekken meer samen op bij het stellen van zwaardere criteria nadat meer en meer ‘zorgcowboys’ negatief in het nieuws kwamen en komen door exorbitante winsten op te strijken.
"Almelo staat - als het gaat om toezicht in de zorg - intussen bekend als een gemeente die voorzichtig is en geen risico's neemt. De sociale recherche onderzoekt de signalen momenteel. Alleen moeten wij voor 1 oktober een besluit nemen over het contract. Bij twijfel niet inhalen, zeggen we dan. En daarom hebben we besloten het contract te beëindigen", aldus wethouder Eugene van Mierlo nadat eerder vandaag het Almelose college van B&W de knoop doorhakte. Van Mierlo deelde tevens mede dat cliënten van beide zorgbureaus niet via een zogenoemde U-bocht via het persoonsgebonden budget alsnog per 1 januari klant kunnen blijven. Het gaat in totaal om 125 Almelose cliënten di per brief worden geïnformeerd dat zij een nieuwe keuze moeten maken en daarbij de keuze beperkt zullen zien tot acht bureau waarmee de gemeente Almelo volgend jaar wel doorgaat als contractpartner.

Vanuit de gemeenteraad wordt al langer aangedrongen om de zogenoemde ‘zorgcowboys’ aan banden te leggen. Lokaal Almelo Samen (LAS) overhandigde verantwoordelijk wethouder Van Mierlo al meerdere dossiers met klachten en de lokale PVV-fractie signaleerde het ‘bankieren’ van de eigenaresse van BiOns.

 
20-09-2019  

Mans Kapbaargprijs voor Coen Cornelissen

 

ALMELO – Historicus en schrijver Coen Cornelissen is de winnaar van de Mans Kapbaargprijs 2019. De prijs toegekend voor diens naslagwerken over de Tweede Wereldoorlog, werd hem uitgereikt door cultuurwethouder Jan Martin van Rees (LAS). Liefst 7 boeken schreef Cornelissen over de roerige periode in het Almelose, puttend uit een uitgebreid archief dat de geboortige Almeloër verzamelde via onderzoek en gesprekken met ooggetuigen in binnen- en buitenland.
Voor Cornelissen is het min of meer een oeuvreprijs omdat niemand de amateurhistoricus heeft kunnen betrappen op een fout in zijn naslagwerken over de oorlogstijd in en rond Almelo, zo zijn dankwoord. De pen heeft Cornelissen dan ook neergelegd omdat hij zijn  eigen missie in deze als voltooid beschouwd.

De Mans Kapbaargprijs is ingesteld door de Historische Kring Stad en Ambt Almelo. Deze prijs wordt toegekend aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de cultuurhistorie van Almelo. Sinds 1969 wordt de prijs elke vijf jaar uitgereikt, laatstelijk in 2014 aan Gerard Kokhuis.
De naam van de Mans Kapbaargprijs is ontleend aan de hoofdpersoon in het boek van de bekende Almelose schrijver Gerard B. Vloedbeld.
De Mans Kapbaargprijs bestaat uit een door goudsmid Matthieu Bloem gemaakte penning, naar een ontwerp van Janny Brugman, en een oorkonde.

 
19-09-2019  

Van der Hout vertrekt met Almelose Stadsspeld

Nieuwe directeursfunctie bij Siza Zorg Arnhem
 

ALMELO – Peter van der Hout, directeur Aws Beter Wonen, heeft tijdens zijn afscheidsreceptie de zilveren Almelose Stadsspeld opgespeld gekregen door burgemeester Arjen Gerritsen. De burgemeester loofde Van der Hout betreffende zijn visie over de sociale woningbouw met daaraan onlosmakelijk verbonden de sociale cohesie van de bevolking. Verder tipte Gerritsen zijn inzet aan voor sociale organisaties in de stad en de creatieve wijze hoe Van der Hout omging met beperkende regels in de sociale woningbouw. “Het zijn niet alleen de stenen, maar ook instellingen als De Buurvrouw, Ezra Foundation en de Voedselbank die hij een warm hard toedroeg. Zo zorgde hij er voor dat de Voedselbank een moestuin ter beschikking kreeg en ondersteunde hij met raad en daad andere maatschappelijke organisaties”, zo Gerritsen die blij ervaarde dat Van der Hout weliswaar Almelo verlaat, maar toch in het Almelose op het sociale vlak vrijwillig actief blijft. ‘Al met al heeft u in uw jaren bij Beter Wonen indruk gemaakt als mens, maar ook met uw tomeloze inzet en dat verdiend de Almelo Speld’, aldus Gerritsen die van der Hout de bijbehorende oorkonde overhandigde en het ereteken op spelde.

Medewerkers van Beter Wonen, collegae van andere corporaties, maar ook Wim van der Elst, voorzitter van de huurdersvereniging Aws Beter Wonen hadden lovende woorden voor de vertrekkende directeur. Als dankwoord meldde Van der Hout dat Almelo hem in het hart is gaan zitten en hij de stad nog regelmatig zal bezoeken mede vanwege nog een aantal betrokken sociale functies waar hij nog geen afscheid van wil nemen.

Van der Hout werd bijna 12 jaar geleden directeur bij Beter Wonen als opvolger van Wil Boerstoel en vertrekt naar Arnhem waar hij directeur Vastgoed wordt van zorgorganisatie Siza met diverse vestigingen in het Gelderse, waaronder ook Het Dorp behoort dat destijds gesticht kon worden door de bevlogen TV-actie met de on-vergeten presentatrice Mies Bouwman.

Peter van der Hout wordt per 1 november opgevolgd door Marjan Nekkers die voorheen carrière maakte bij de Nationale Politie en vervolgens diverse managementfuncties bekleedde bij diverse overheden.

 
19-09-2019  

Energie en geld besparen in Nieuwstraatkwartier

 

ALMELO – De gemeente Almelo zoekt 50 gezinnen in ht Nieuwstraatkwartier die energie en geld willen besparen. Energie besparen is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Daarom biedt het programma Nieuwstraatkwartier inwoners in die wijk de mogelijkheid om mee te doen aan het project Junior Energiecoach. Via allerlei opdrachten leren kinderen én ouders hoe je makkelijk energie (en dus geld) kunt besparen. Gezinnen kunnen zich voor 29 september opgeven via email info@nieuwstraatkwartier.nl.

Bewust van energie
Vanuit het programma Nieuwstraatkwartier krijgen gezinnen in deze wijk de kans om mee te doen. Alle gezinnen die zich aanmelden worden uitgenodigd voor een gezamenlijke startbijeenkomst en de feestelijke diploma-uitreiking. Meedoen aan de Junior Energiecoach maakt je bewust van je energieverbruik. Een leerzaam en leuk spel voor gezinnen met kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud. Hierdoor zien ouders hoe ze gemakkelijk energie kunnen besparen en leren kinderen dat het leuk is om er mee bezig te zijn. Het project start op 5 oktober en duurt 5 weken. Het bestaat uit veel verschillende experimenten en doe-opdrachten. Zo gaan de deelnemers de ene week op lampenjacht en een andere week op stekkerexpeditie in hun eigen huis. Met de opdrachten zijn leuke prijzen te winnen.

Varkentje Rund
Het boegbeeld van Junior Energiecoach is Varkentje Rund. Hij is bij kinderen (en ouders!) al 14 jaar bekend als animatie bij een populair jeugdprogramma op NPO3. In het spel komen wekelijks speciale Junior Energiecoach-filmpjes van Varkentje Rund online.

Meedoen?
Wil je ook geld besparen met je energieverbruik? Doe dan mee met het project Junior Energiecoach. Meld je snel aan, want er is plek voor 50 gezinnen. Aanmelden of meer informatie? Mail naar info@nieuwstraatkwartier.nl. Aanmelden kan tot 29 september.
Woon je niet in het Nieuwstraatkwartier (maar wel in Almelo) en je wilt graag meedoen? Ook dan kun je je aanmelden!!!

 
19-09-2019  

OR Soweco daagt bestuur voor naar de rechter

 

ALMELO – Omdat de Ondernemingsraad van de sociale werkvoorziening Soweco géén gesprek krijgt met het bestuur spant hij een procedure aan bij de kantonrechter. Het stelselmatig afwijzen van verzoeken om een gesprek is volgens zegsvrouw Doeschot van de Ondernemingsraad in strijd met de wet. Er is herhaaldelijk om een onderhoud verzocht, maar de Ondernemingsraad krijgt ‘geen formele positie’ van het bestuur.

Lees verder via De Roskam

 
12-09-2019  

Ahmet Koç beste Nederlandse PI-brandweerman


Ahmet Koç in actie op de NK Dutch Ultimate Fire Fighter onlangs tijdens de Wereldhavendagen te Rotterdam.
Met zijn nationale titel plaatste hij zich voor het WK dat in 2021 eveneens in Rotterdam wordt gehouden.
 

ALMELO – Ahmet Koç, beveiliger bij penitentiaire inrichting (PI) De Karelskamp in Almelo, mag Nederland in 2021 vertegenwoordigen op het WK ‘Ultimate Fire Fighter ’ tijdens de World Police & Fire Games in Rotterdam. Koç werd onlangs uitgeroepen tot ‘Ultimate Fire Fighter’ van Nederland en stelde daarmee zijn afvaardiging veilig.
Aan de Nederlandse kampioenschappen namen brandweerlieden deel die werkzaam zijn bij de politie, het gevangeniswezen en douane.  Naast winnaar Ahmet Koç behoorden eveneens zijn brandweercollega’s Jeffrey, Brian, Vincent en Davide tot de Almelose afvaardiging. Ook zij behaalden prima resultaten in het vooraf al zwaar geselecteerde deelnemersveld.
De BHV-medewerkers van De Karelskamp zijn speciaal getraind om onmiddellijk in actie te komen indien zich calamiteiten voordoen in de penitentiaire inrichting. Vooral bij brand in een cel, gaat het dan om seconden om reddend te kunnen optreden.  Daarom wordt ook veel geoefend met collega’s van de reguliere brandweer en ambulancedienst die van buiten moeten komen bij brandalarm.
Ahmet Koç kan zich al vast verheugen op het WK in 2021 te Rotterdam, maar zal ongetwijfeld in de aanloop daar naar toe nog veel ‘aan de bak’ moeten om zijn ‘skills’ op niveau te houden, laat staan te verbeteren, want het doel blijft hoge ogen gooien op het naderende WK.

Foto's; Dienst Communicatie (PI Noord en Oost)
van het Ministerie van Justitie

Fotoreportage (8 foto's)...

 
06-09-2019  

Rechter heeft clementie dumpen vuilniszak


De gemeente Almelo zet inmiddels camera's in bij milieueilanden
 

ALMELO – Een 73-jarige Almeloër heeft bij de rechtbank begrip gekregen voor het dumpen van een vuilniszak die niet meer in de container paste bij het inzameleiland aan de Nieuwstraat. De milieucontroleur achterhaalde het adres van de dader waarna de gemeente Almelo een boete oplegde van 385 euro vanwege een milieudelict. 
Dat vond de dader toch al te gortig en liet de zaak voorkomen bij de rechter. Zijn uitleg was een verjaardagsfeestje van zijn vrouw wat nogal wat afval bewerkstelligde. Bij het milieueiland bleek de container vol waarna de zak er maar naast werd gezet.
Met een stevige reprimande, maar ook enigszins begrip over de hoge boete die de gemeente Almelo hanteert ten opzichte van andere Twentse steden, werd de boete verlaagd tot 90 euro plus 9 euro administratiekosten. Volgens de rechter past de hoge boete die de gemeente hanteerde meer bij afvallozingen van grotere opmvang.

 
03-09-2019  

Broodjesbox en ZGT helpen palliatieve zorg

 

ALMELO – De ZGT Benefiet Commissie  van de Twentse ZGT ziekenhuizen hebben met Shell Tankstation De Broodjesbox aan de Weezebeeksingel een deal gesloten om de Twentse Stichtig Leendert Vriel voor palliatieve zorg een hart onder de riem te steken.

De hele maand september draagt De Broodjesbox namelijk per verkocht Broodje Gezond één euro af om de palliatieve zorg in Twente te ondersteunen. Vrijwilligers van de stichting Leendert Vriel zetten zich al jaren in om mensen in de laatste fase van hun leven te ondersteunen. Zij begeleiden, waken en helpen bij persoonlijke verzorging van patiënt en ondersteunen partners en familie. Ook u kunt de ANBI erkende stichting Leendert Vriel helpen onder ’t motto ‘Laot ’t oe smaken’ met een Broodje Gezond van De Broodjesbox aan de Weezebeeksingel (bij Opel Kamp Twente).  

< De hele maand september een Broodje Gezond voor 3 euro waarvan één euro wordt afgedragen.
De Broodjesbox levert ook bestellingen bij bedrijven.

 

 
02-09-2019  

Gewonde bij botsing op Bedrijvenparksingel

 

ALMELO – Een automobilist heeft maandagmorgen op de Bedrijvenparksingel de macht over het stuur verloren. Het gevolg een eenzijdige botsing tegen een boom en een mede-inzittende per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis. Ook liep het voertuig van de onfortuinlijke bestuurder forse schade op evenals de aanhanger die op zijn zijkant belandde.
De politie leidde het werkverkeer op de eerste werkdag van de week tijdelijk over de parallelweg.  

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (5 foto's)...

 
29-08-2019  

Lijk gevonden in de Weezebeek (update)

 

ALMELO - Aan de Jan Sluyterslaan in Almelo is vanmiddag een stoffelijk overschot aangetroffen in de Weezebeek nabij het kantoor van Waterschap Vechtstromen.  De forensische opsporing van de politie doet onderzoek naar de identiteit en doodsoorzaak van de persoon. Het forensisch team heeft tevens een drone-team ingezet voor het maken van luchtopnames van de directe omgeving. De politie doet vooralsnog geen mededeling of de overleden persoon een man of vrouw is.

Update:
De dood gevonden man in de Weezebeek, bleek een 47-jarige Pool te zijn. Omtrent de doodsoorzaak bestaat verder nog twijfel.
Later bleek dat de man veel op straat leefde en dat hulpdiensten en politie voordien nog onderzoek deden of de man hulpbehoevend was vanwege psychotisch gedrag. Dat gebeurde bij het winkelcentrum aan het Vincent van Goghplein, vlakbij de latere vindplaats. Toen werd geconstateerd dat de man weliswaar een onverzorgd uiterlijk had, maar deze normaal antwoordde op vragen. Daarbij werd een tolk ingeschakeld. (lees meer in Tc Tubantia)

Fotoreportage: Alwin Winkel   

Fotoreportage (6 foto's)...

 
21-08-2019  

Vuurloos Sloophuttenfeest Huttenland

 

ALMELO - Al jaren is het traditie dat op de slotavond van Huttenland, de door de Almelose jeugd gebouwde houten 'bouwsels' met brute kracht worden gesloopt om vervolgens op een brandstapel te belanden om in de 'hens' te worden gestoken.
maar deze keer geen groot kampvuur, want de wind en de locatie betekende teveel risico op een vonkenregen in de omliggende omgeving met het risico van echte brand. Desondanks vermaakten de kinderen zich wel evenals de talloze begeleiders en familieleden, maar ook wethouder Arjan Maathuis die als 'loco' met de prijswinnaars op de foto ging.
Fotograaf Jan Bril maakte bijgaande reportage. 

Fotoreportage (72 foto's)...

 
17-08-2019  

Almelose jeugd bouwt droomhutten

 

ALMELO – Wordt in de gemeenteraad ‘gesteggeld’ of de kapitaalkrachtigen in bouwplan Almelo Noordoost ook kleinere kavels kunnen gaan kopen, in de wijk Aalderinkshoek bouwt de Almelose jeugd haar eigen ‘droomhut’ in Huttenland. Tot woensdag 21 augustus want dan wordt bouwen slopen met een heus 'dorpsfeest', prijsuitreiking en vreugdevuur. (zie agenda)

Fotograaf Jan Bril nam er een kijkje.

Fotoreportage (70 foto's)...

 
16-08-2019  

Mike Teunissen start in Profronde Almelo

 

ALMELO – Op vrijdagavond 30 augustus staat de Profronde Almelo weer op de wieleragenda. Voor zover nu bekend is kortstondig gele truidrager Mike Teunissen ook van de partij evenals zijn teamgenoot van Jumbo/Visma, Antwan Tolhoek. Streekgenoot Maurits Lammertink (Roompot/Charles) neemt Boy van Poppel mee en Ramon Sinkeldam verdedigt de belangen van Groupema/FDJ. De Brit Daniel Pattenis normaal sterk op de baan maar denkt in Almelo ook een rol van belang te kunnen spelen.

Naast het wielercriterium is er natuurlijk nog veel meer te beleven in de Almelose binnenstad. De Profronde Almelo groeide in een reeks van jaren uit tot een waar volksfeest tot in de ‘vroege uurtjes’.
 

 
16-08-2019  

Vegro Thuiszorgwinkel Almelo gaat sluiten

 

ALMELO - De thuiszorgwinkel van Vegro aan de Ootmarsumsestraat in Almelo gaat sluiten per 1 september a.s. Een reden wordt niet gegeven in het persbericht maar zal ongetwijfeld te maken hebben met kosten/baten. Vegro continueert haar service in passende medische hulpmiddelen voor zowel koop en leenhuur van deze middelen via de expertisewinkels in Enschede en Deventer. Tot eind deze maand kunt u nog terecht in de winkel in Almelo voor het afwikkelen van huur- en leenartikelen. (op dinsdag en donderdag van 09.00-17.30 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur).

Daarna bent u aangewezen op:

Vegro Thuiszorgwinkel Deventer
Karel de Groteplein 18
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 09.00-17.30 uur
Zaterdag: 10.00-16.00 uur

Vegro Thuiszorgwinkel Enschede
Boulevard 1945 335
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 09.00-17.30 uur
Zaterdag: 10.00-16.00 uur

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de Vegro Klantenservice via 0900 - 2 88 77 66.
Meer vestigingen kunt u vinden via www.vegro.nl/onze-winkels

 
13-07-2019  

Havenfestival Almelo op de weg terug

 

ALMELO – Dit jaar dan weer een Havenfestival in Almelo. Organisatorisch was het even wat minder afgelopen jaren vanwege ‘liggelden’, maar toch werd de draad weer opgepakt. Weliswaar wat mider schepen dan in de topjaren, maar tal van andere andere activiteiten langs de havenkade en het Marktplein maakten veel goed. Een enkele schipper had al een week eerder aangelegd om ook een kijkje te kunnen nemen bij een der grootste hippische festijnen van Nederland, de Almelose Ruiterdagen.
Fotograaf Jan Bril toog door de binnenstad om de activiteiten tijdens de Havendagen 2019 in beeld te brengen.

Fotoreportage (150 foto's)...

 
07-07-2019  

Drukke bedoening Open Dag Heracles Almelo

 

ALMELO – Een toenemend fenomeen in ‘voetballand’ zijn de Open Dagen bij de profclubs.  Zo ook uiteraard bij Heracles Almelo waar drommen kinderen met vaders, moeders, opa’s en oma’s op af kwamen voor de spelerspresentatie voor het nieuwe seizoen, het scoren van een handtekening van hun idool, of een shirtje in clubkleuren van de Almelose eredivisionist en dat allemaal op het van Riemsdijk Plein, en in het Erve Asito zoals de naam van het stadion nu luidt.
Fotograaf Jan Bril heeft niet zoveel met voetbal maar wel met mensen en dat ziet u in bijgaande reportage.
 

Fotoreportage (71 foto's)...

 
04-07-2019  

Almelo in 2050 van het aardgasnet

Cogas, corporaties en gemeente ontwikkelen warmtevisie
  ALMELO - De gemeente Almelo, Cogas en de woningbouwcorporaties ontwikkelen samen een nieuwe warmtevisie om Almelo uiterlijk in 2050 van het aardgasnet te krijgen.
Aardgas is in de toekomst niet meer de energiebron voor het verwarmen van huizen en gebouwen, laat staan duurzaam als fossiele brandstof waaronder ook kolen en olie worden gerangschikt.
Al deze werken ten nadele van het klimaat en zijn mede oorzaak van de opwarming van de aarde. Het ondertekenen van een convenant warmtevisie door de gemeente Almelo met de corporaties Beter Wonen, St. Joseph en Cogas is derhalve een eerste Almelose stap op weg naar de energietransitie.
Lees verder...

 
30-06-2019  

Vicaris wijdt huwelijksbootje reder ten Heggeler in

 

ALMELO - Vicaris Woolderink heeft tijdens een bijeenkomst in het Huis van Katoen en Nu de 'trouwboot' van de Almelose reder Coen ten Heggeler ingewijd. Ten Heggeler verhuurt het huwelijksbootje aan huwelijksparen die per boot van of naar het stadhuis willen varen.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje tijdens de feestelijke plechtigheid.

Fotoreportage (35 foto's)...

 
23-06-2019  

Almeloër steunt oude voetbalmaatje in Liberia


Joop Savenije wijst hier Liberia aan aan de westkust van Afrika.
 

ALMELO – Al enige jaren reist de Almeloër Joop Savenije een paar keer per jaar naar Liberia, het geboorteland van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH Abdullah Kamarra. Het kleine land met circa 4.8 miljoen inwoners aan de Zuidwestkust van Afrika. Een land gesticht in 1847 door repatriërende Amerikaanse slaven dan wel nazaten. De grondwet van Liberia is gebaseerd op het land waar zij onwillig terecht kwamen maar weer vrijwillig verlieten. Overwegend christelijk en Engelstalig vanwege het voorliggende Amerikaanse verleden. Het leek een succes te worden maar toch. In de vorige eeuw laaiden volksoorlogen op met die onder leiding van Samuel Doe in 1980 als een eerste grote opstand. Charles Taylor ontketende in 1989 een ware burgeroorlog en hij greep uiteindelijk de macht. Toch ging de strijd door en in 2004 greep de VN in om aan het moorden een eind te maken.
Taylor die vooral kinderen dwong om in zijn leger te worden ingelijfd, werd gehaat en gevreesd. Ouders werden vermoord, kinderen soldaat. Wie in de beginjaren ’90 Liberia ontvluchtte was de jeugdige Abdullah Kamara. Hij kwam in Nederland terecht en uiteindelijk in Almelo. Daar ging hij naar school, voetbalde hij bij PH,  studeerde er en werd uiteindelijk belastingambtenaar. Als jonge vluchteling had hij het hier gemaakt, trouwde en kreeg 3 dochters. Maar toch knaagde er iets. Zijn homeland. In 2004 ging hij kijken. De VN organiseerde er democratische verkiezingen. Liberia kreeg in Ellen Johnson Sirleaf  als eerste Afrikaans land een vrouwelijke president.

Abdullah Kamara wilde zijn geboorteland dienen en het helpen opbouwen. Eenmaal terug in Almelo besloot hij in 2005 zijn baan op te zeggen om zijn ‘roots’ te volgen. Bij het ROC van Twente zag hij toevallig hoe afgeschreven schoolmeubilair in een container werd gedumpt. Bij navraag kreeg hij de ‘spullen’ om in Liberia een school voor vaklieden op te richten. ROC-vakdocent Rene Heupink werd zijn steun en toeverlaat. Diens leerlingen timmerden prefab een schoolgebouw dat in 2 grote zeecontainers paste. Daar kwam Joop Savenije in beeld, de oude voetbalmaat van Kamara die bij Bolk Transport wel de wegen wist hoe je die transporten van Almelo naar Rotterdam en over zee naar hoofdstad Monrovia goed voor elkaar krijgt. De ROC-leerlingen en docent Heupink togen eveneens naar Liberia om hun timmerwerk ter plaatse af te ronden. De stichting Netlib (Network forthe Development of Liberia) was geboren.  Met Kamara als voorzitter, ROC-docent Heupink als penningmeester maar ook als bevlogen vakman, Savenije, directielid bij Bolk Transport, als secretaris en Jolanda Kemna voor de fundraising.

Nu 15 jaar verder staat er een ‘ambachtsschool oude stijl’ waar 300 leerlingen leren hoe hun handen te gebruiken en dat in 12 vakrichtingen. Ook realiseerde men een kraamkliniek om de geboortesterfte te minderen en een eerste hulppost inclusief ambulance. De ambulance werd zelfs door de Nederlandse Koninklijke Marine afgeleverd.
Kamara, Savenije en Heupink overleggen in hoofdstad Monrovia ter plekke welke prioriteiten er gesteld worden en nu is dat het project vakonderwijs voor voormalige kindsoldaten. Inmiddels zijn het dertigers, zonder scholing en bovenal dakloos. Zij leven op het strand om af en toe wat te kunnen werken bij een visser en slapen ’s nachts ‘open air’ onder een zeiltje. Kortom een vak leren kan hen perspectief bieden voor de toekomst. Metselaar, timmerman et cetera ze zijn nodig in de wederopbouw van Liberia. Joop Savenije roept daarom een ieder op om een steentje bij te dragen om de droom van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH nog verder uit de verf te kunnen laten komen.
Kijk voor info en geef via:  https://www.geef.nl/nl/actie/help-verslaafde-oud-kindsoldaten-aan-een-opleiding/donateurs

 
22-06-2019  

Samenloop voor Hoop levert 83 mille op

 

ALMELO – In het nette pak en met ambtsketen om de nek wandelde burgemeester Arjen Gerritsen zaterdagmiddag om 14.00 uur als openingshandeling samen met de Almelose Sterre (13) een rondje (← foto) rond het trainingsveld van avc Heracles tijdens de tweede Samenloop voor Hoop.  Sterre ondervond zelf zowel lichamelijk als geestelijk gevolgen van kanker en dat is nu precies de ziekte waarvoor de actie Samenloop voor Hoop werd gehouden. Precies 41 teams met samen 835 teamleden namen al wisselend deel aan de sponsorloop. Soms al te enthousiast rennend, maar meestal wandelend, want het was warm, best warm. ‘S avonds dan om 23.00 uur de ‘lichtjesloop’ waarbij bijna 1000 verkochte brandende kaarsjes langs het looptraject werden geplaats. 
Zondagmiddag om 14.00 uur dan de bekendmaking van de opbrengst na 24 uur estafette. Robert Immink, coördinator van KWF, kreeg de cheque met de somma van 83.349,00 euro overhandigd. Meer, veel meer dan de 51.000 bij de eerste Samenloop voor Hoop in 2017.
Wie meedeelt is het ‘Alma Inloopershuis’ voor kankerpatiënten en hun familie in het ZGT Ziekenhuis te Almelo dat van de opbrengst zo’n 4.600,00 euro tegemoet kan zien.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (161 foto's)...

 
19-06-2019  

Koningin Maxima lanceert SchuldenLAB Almelo


Foto: gemeente Almelo
 

ALMELO - Hare Majesteit Koningin Máxima was vandaag te gast in Almelo bij de lancering van Schuldenlab Almelo. Schuldenlab Almelo zet zich lokaal in om te zorgen voor een schuldenzorgvrije stad. Daarmee wordt bedoeld dat de inwoners met schulden moeten worden geholpen om van hun schulden afkomen, zodat perspectief ontstaat voor de toekomst.

Wethouder Arjen Maathuis zag kans SchuldenLAB ook in Almelo van de grond te tillen naar voorbeeld van de gemeente Den Haag waar het vernieuwende systeem van begeleiding voor het eerst werd ingezet en met behulp van maatschappelijk betrokken partners landelijk verder wordt uitgerold. Volgens Maathuis zit er een weeffout in ons sociale stelsel waarbij schuldsanering zeer moeilijk is en mensen met schulden vaak nog dieper in de put geraken. Hij refereerde in deze als voorbeeld bijstandsfraude. Een terugvordering leidt er vaak toe dat iemand dan zijn leven lang in de schulden zit omdat alle verdiensten boven de minimale bijstandsnorm dan worden afgeroomd als aflossing van de schuld terwijl die schuld zo nauwelijks afneemt.  ‘Wat is dan nog de prikkel om aan het werk te gaan’, vroeg Maathuis zich hardop af in zijn openingsspeech. Maathuis ziet meer in het afboeken van schuld na een werkperiode. Bijvoorbeeld een derde van de schuld na een jaar lang gewerkt te hebben.
Om e.e.a. vorm te geven in het beleid, heeft de gemeente Almelo daarom een netwerkpact gesloten met regionaal actieve organisaties en regionale bedrijven. Onder hen de lokale woningstichtingen Beter Wonen en St. Joseph, zorgverzekeraar Menzis, de vrijwilligersorganisatie Schuldhulpmaatje, eredivisieclub Heracles Almelo en Almelose bedrijven als Asito en Bolk Transport & Logistiek.  ING is ondersteuner in bredere zin van SchuldenLAB.

Koningin Maxima is al langer actief voor mensen met een krappe knip. Zo strijdt zij wereldwijd voor het verlenen van micro-kredieten aan arme mensen om een bedrijfje op te zetten waarbij ook een beroep kan worden gedaan op adviserende begeleiding in bedrijfsmatigheid en administratie.

Meer gemeentelijke info en kijk hier voor SchuldenLAB Nederland

 

Archief
Terug naar vorige pagina